Свет

Велика Британија убацује војску уместо штрајкача

Најављени најмасовнији штрајкови у Британији у овој деценији; За празнике без радника поште, железнице, хитне помоћи, медицинских сестара и граничне полиције
Велика Британија убацује војску уместо штрајкачаGetty © Chris J Ratcliffe / Stringer

Масовне штрајкове у Великој Британији за време празника влада Ришија Сунака ће покушати да премости ангажовањем војног особља и државних службеника на месту радника који штрајкују.

Планови за ванредне ситуације требало би да буду разматрани на хитном састанку британског кризног комитета "Кобра" у понедељак, пише "Блумберг".

Синдикати тврде да се радници суочавају са реаланим падом плата, при чему је инфлацијау држави већа од 11 одсто, односно највиша у последње четири деценије.

Влада Велике Британије је пристала на повећање плата од 5 одсто за раднике у јавном сектору, и инсистира на томе да су повећања у складу са инфлацијом или више од тога неизводљива и да би "поткопала борбу против инфлације".

Повећање од 11одсто сваком владином раднику коштало би пореске обвезнике око 28 милијарди фунти (34 милијарде долара), саопштила је Влада Велике Британије.

За празнике без хитне помоћи и железнице

Више од 40.000 железничких радника ће одржати два 48-часовна штрајка који почињу у уторак, што ће утицати на услуге широм земље уочи Божића по грегоријанском календару.

Даље акције су планиране од 24. децембра и почетком Нове године.

Такође је најављено је да ће 15. и 20. децембра чак 100.000 медицинских сестара напустити своја радна места након што су министри у недељу одбили понуду синдиката медицинских сестара да обуставе штрајк у замену за разговоре о платама.

Око 1.000 полицајаца граничних снага би требало да напусти своја радна места на осам дана, од 23. до 31. децембра, што ће одложити имиграционе и царинске провере на британским аеродромима и лукама.

Како пише "Блумберг", војно особље и државни службеници ће током наредних недеља проћи обуку за подршку низу служби у слушају штрајка.

Штрајк преко 10.000 радника хитне помоћи најављен је за 21. децембар, а британске оружане снаге се ће уочи штрајка бити распоређене у болничким фондовима широм земље како би се "упознале са возилима".

"Став који су синдикати заузели ће у наредним недељама пореметити животе милиона вредних људи", рекао је канцелар Војводства Ланкастер Оливер Дауден и додао да ће "британска влада учинити све што је у њеној моћи да ублажи утицај ових акција", те да је "једини начин да се нереди у потпуности зауставе то да се синдикални шефови врате за сто и одустану од ових штетних штрајкова".

image