Свет

Лукашенко: Махните и прекрстите се, јер су отишли западни инвеститори!

Председник Белорусије објаснио како тече присвајање стране имовине компанија које су одлучиле да напусте земљу и прикључе се политици Запада
Лукашенко: Махните и прекрстите се, јер су отишли западни инвеститори!www.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Русија и Белорусија одлучне су у томе да развијају сопствене потенцијале, и да се изборе са одласком одређених компанија због увођења западних санкција, поручио је данас лидер Белорусије Александар Лукашенко.

"Путин и ја смо постигли тежак договор. Ако је неко отишао - нека иде. Ми ћемо сами развијати своје потенцијале, своју производњу. И успећемо. У Русији је већ покренута производња 'Москвича', 'Жигулија'. 'ГАЗ' компанија производиће 'Волгу'. Овај бренд постојао је у време СССР-а. Међутим, сада ће све бити на вишем нивоу", рекао је Лукашенко, додајући да луксузни аутомобили неће бити ништа мање квалитетни од немачког "Мерцедеса". 

Сви објекти који су припадали страним компанијама које су напустиле Белорусију, сада су прешли у руке Минска, поручио је лидер, додајући да би свима њима требало "махнути, а затим се прекрстити што су оставили" своје објекте у Белорусији. Ситуација ће се решити баш онако како је то било и са "Мекдоналдсом" - као што је и пре радио, и сада ради, а људи долазе, али то је сада предузеће које припада Белорусији, објаснио је Лукашенко. 

"Не желите да радите (у Белорусији) - нека буде како желите! Наш народ није глуп, па да не може да исече лепињу и у њу гурне листове зелене салате или парче кобасице. Исто тако ће бити и када су друге ствари у питању. Све су оставили овде, ништа нису однели са собом. Али да јесу, скинуо бих главу одговорним људима. Нико ништа не сме да узме. Не смете дозволити да се то догоди", поручио је председник Белорусије у обраћању локалним политичарима. 

"Дао сам инструкције: ако су власници отишли ​​– збогом, ми вас не познајемо, не познајете ни ви нас. Од тог трена компанија је национализована", рекао је лидер Белорусије, објашњавајући како тече процес национализације имовине компанија које поштују политику Запада. 

О "Икеи"

Слична ситуација је са компанијом "Икеа", како је рекао белоруски лидер. 

"Ах, 'Икеа'!Збогом! Направићемо ове табурее, столице и остало сами. Шта, ми не можемо? Власник је отишао - па нека је! Постоји пристојна потражња на тржишту, у Русији и Белорусији. Сами можемо да произведемо ове делове и да их испоручимо", додао је.

Ипак, како је упозорио, питање је да ли ће власти допустити да се власници касније и врате.

Обраћајући се новим локалним руководиоцима, Лукашенко је затражио од њих да се позабаве економском ситуацијом, да има посла и да раде предузећа, а све остало, како је рекао, биће на њему. 

image