Свет

Европа даје 25 милиона за "промоцију демократије" у Белорусији

Новоусвојени програм помоћ има за циљ да "подржи активисте цивилног друштва да промовишу демократске промене и људска права у Белорусији", наводи се на сајту Европске комисије
Европа даје 25 милиона за "промоцију демократије" у  Белорусији© Tanjug/Belarusian Presidential Press Office via AP

Европска комисија (ЕК) усвојила је нови програм помоћи вредан 25 милиона евра за "даљу подршку народа Белорусије", односно њихових "демократских тежњи" које, како наводе, трају од председничких избора одржаних августа 2020. године, на којим је актуелни председник Александар Лукашенко освојио 80 одсто гласова.

Имајући у виду да је Белорусија отворено на руској страни у вези са сукобом у Украјини, ЕУ уводи рестриктивне мере против Лукашенковог режима и повећава финансијску подршку белоруским невладиним организацијама.

Новоусвојени програм помоћи "ЕУ4Белорусија: Подршка друштвеној отпорности и развоју људског капитала" има за циљ да пре свега "подржи активисте цивилног друштва да промовишу демократске промене и људска права у Белорусији", наводи се на сајту ЕК.

"Захваљујући помоћи ЕУ, активисти цивилног друштва биће у могућности да наставе свој рад упркос веома тешким околностима на терену с обзиром на континуирану репресију и кршење људских права у земљи", прецизира Европска комисија.

Подршка обухвата и програм стипендирања белоруских студената и професионалног образовног кадра, те остваривање сарадње између "професионалаца и организација из Белорусије и ЕУ".

Након покушаја обојене револуције после председничких избора 2020. у Белорусији ЕУ је 12. октобра исте године усвојила Закључке којима је усмерила своју политику према Белорусији.

Од тада су Европљани уплатили више од 100 милиона евра белоруском цивилном сектору, "независним" медијима, као и здравственим, образовним и културим институцијама.

Западне земље и низ других држава које су подржале њихове одлуке постепено су уводиле санкције против белоруских званичника и предузећа, оптужујући Минск за кршење избора и кршење људских права. Нови пакет западних санкција наступио је због подршке Минска руској војној специјалној операцији у Украјини.

image