Свет

Подољак против Маска: Твитер цензурише тему украјинског конфликта

Америчког милијардера и тренутно главног провајдера интернета у Украјини, Кијев оптужује да цензурише објаве о украјинском сукобу
Подољак против Маска: Твитер цензурише тему украјинског конфликтаwww.globallookpress.com © Muhammad Ata

Саветник председника Украјине Михаил Подољак оптужио је компанију "Твитер" да склања објаве о специјалној војној операцији Русије у Украјини из такозваних Твитер трендова. Подољак је за то директно окривио новог власника компаније, Илона Маска.

"Нестанак 'рата у Украјини' из трендова на Твитеру. Радикално смањење твитова у којима се говори о руској агресији. Корисницима није дозвољено да се региструју или пријаве преко налога путем телефонског броја из Украјине. Илоне Маску, питам се да ли ћемо некада видети и Твитер фајлове о периоду јесен-зима 2022. године", написао је саветник украјинског председника на тој мрежи.

Представници компаније још нису дали одговор на притужбе из Кијева.

Према званичној политици "Твитера", трендови се аутоматски одређују помоћу посебног алгоритма и пласирају сваком појединцу на основу тога кога свако од корисника на мрежи прати, али и у зависности од локације и интересовања које је мрежа забележила.

Алгоритам "идентификује теме које су сада популарне, а не теме које су популарне сваког дана или већ неко време", наводи се у званичној политици компаније.

Подољак је, по свему судећи, не само критиковао смањење видљивости објава на тему ситуације у Украјини, већ и алудирао на недавну одлуку новог руководства компаније "Твитер" да објави компромитујуће податке сина америчког председника Џозефа Бајдена. Ови фајлови били су склоњени са мреже током последњих председничких избора у САД, захваљујући чему је, по мишљењу неких струја, садашњи лидер Америке стекао предност и заменио Доналда Трампа. Саветник Зеленског је ставио акценат на ту тему, како би показао да Илон Маск, заправо, цензурише тему конфликта у Украјини.

Препуцавање америчког милијардера са украјинским званичницима почело је Масковом објавом из октобра, када је изнео мишљење о томе како би мир могао бити постигнут и окончан сукоб Москве и Кијева. Украјина би, како је написао, требало да се помири са чињеницом да Крим више није њен и да се окрене неутралности, док би Русији требало дозволити да понови референдуме у четири регије, које су се ове године прикључиле Руској Федерацији. 

Анкета милијардера у којој је он изнео свој предлог, а затим позвао кориснике да је оцене путем гласања, била је предмет невиђених напада ботова које, како је рекао Маск, до тог тренутка никада није видео у свом животу. 

Доласком новог руководства на челу са Маском, "Твитер" је почео да означава профиле који су повезани са државним структурама Украјине, као и профила повезаних са Кремљом.

Са друге стране, "Тајм" магазин је проглашавајући за Владимира Зеленског и "дух Украјине" за "личност године" и Маска навео као једну од личности које су својим утицајем допринеле "украјинском отпору". Маск је хваљен јер је преко своје компаније "Спејс екс", кијевским властима омогућио приступ интернету и комуникације кључне у организовању борбених дејстава. То му признаје и сам Подољак. "Маск нам је помогао да преживимо најкритичније тренутке рата", написао је он средином октобра.

image