Свет

ЕУ и НАТО на корак од заједничке декларације о Украјини

У нацрту документа Русија се позива да "заустави рат и повуче се из Украјине"
ЕУ и НАТО на корак од заједничке декларације о Украјиниwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

После неколико месеци одлагања, очекује се да ЕУ и НАТО упуте званични заједнички позив Русији да прекине специјалну војну операцију и напусти Украјину.

На декларацији, у чији је нацрт "Политико" имао увид, радило се више од годину дана, али је све закочено због тензија између Турске и Кипра, кажу дипломате.

Сада је на помолу коначна верзија, а очекује се да буде представљена у понедељак, уторак, или евентуално почетком 2023.

Иако сам текст није од револуционарног значаја, формално усвајање представљало би значајно дипломатско достигнуће с обзиром да су били потребни месеци да се до њега дође. 

Неки су и даље скептични, говорећи да ће веровати тек када буде јавна церемонија.

Фрустрација због кашњења 

У септембру, након састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, председница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен написала је на Твитеру да је "дошло време да се постигне договор о новој Заједничкој декларацији како би се унапредило партнерство" ЕУ и НАТО.

Почетком месеца, Европски парламент се пожалио да је "упркос ефикасној сарадњи на терену", "одуговлачење посебно приметно у вези са дуго очекиваном трећом заједничком декларацијом".

О тексту су углавном преговарали канцеларија председника Европског савета Шарла Мишела, Европска комисија и НАТО.

У готово завршеном нацрту, ЕУ и НАТО позивају Русију "да одмах заустави овај рат и повуче се из Украјине" и понављају "непоколебљиву и сталну подршку независности Украјине".

Такође су се сложили да "у потпуности подрже инхерентно право Украјине на самоодбрану и да изабере сопствену судбину". Наводи се да је "брутални рат Русије погоршао кризу хране и енергетску кризу која погађа милијарде људи широм света".

Документ укључује и одељак који се тиче Кине, чији све већи утицај представља "изазов којим морамо да се позабавимо". 

image