Русија

У нападима украјинске војске у Доњецку од фебруара страдало 4.376 цивила

Међу жртвама је и 132 деце, а напади су ескалирали након што су НАТО чланице почеле да снабдевају Украјину оружјем, кажу у Заједничком центру за праћење украјинских ратних злочина
У нападима украјинске војске  у Доњецку од фебруара страдало 4.376 цивилаwww.globallookpress.com © © U.S. Marines

Готово 4.400 становника Доњецке Народне Републике (ДНР), укључујући и 132 деце, убијено је у гранатирању украјинске војске од почетка војних дејстава у фебруару ове године, а број погинулих нагло је порастао откако је украјинској војсци почело да стиже западно наоружање, подаци су Заједничког центра за праћење украјинских ратних злочина.

У објави на Телеграм каналу, Центар је навео да је у више од 289 дана сукоба, живот изгубило 4.376 цивила, међу којима је 132 деце, а да је повређено или рањено 2.247 цивила, укључујући 153 деце, пренео је ТАСС.

"Војни терор је ескалирао преко сваке границе након што су НАТО чланице почеле да снабдевају Украјину оружјем", наводи се у саопштењу центра који прати нападе на Доњецк и Луганск.

Представница из ДНР-а у заједничком центру, Наталија Шуткина изјавила је за ТАСС да су регистровали четири пута више жртава међу цивилним становништвом.

Чак 87 цивила, укључујући и четворо деце страдало је од нагазних противпешадијских мина ПФМ-1 "лепесток" које је расула украјинска војска приликом бомбардовања територије ДНР-а касетном муницијом.

Према подацима заједничког центра, украјинска војска гађала је насељена места у ДНР-у више од 13.000 пута од почетка руске војне операције, испаљујући укупно 88.000 комада муниције, укључујући 32 ракете "точка У" и 135 "ХИМАРС" ракета. Украјинска војска испалила је готово 12.000 ракета типа "град" и више од 15.000 пројектила НАТО калибра на територију ДНР-а.

На стамбена насеља Доњецка и Луганска испаљено је више од 700 "ХИМАРС" ракета, а укупно је на насељена места са украјинске стране испаљено 15.000 комада муниције, подаци су истог центра.

У овим нападима украјинске војске оштећено је 311 зграда, 633 приватне куће и 363 инфраструктурна објекта, наводе у заједничком центру.

Омбудсман ДНР-а Дарја Морозова раније је изјавила да је упозорила Уједињене нације на хуманитарну катастрофу која се убрзано развија у Донбасу због украјинских бомбардовања. Она је затражила од УН-а да позове Украјину на одговорност и одмах предузме мере како би се обуставиле испоруке западног наоружања које Кијев користи у кампањи терора над цивилима у Донбасу.

image