Свет

"Мирор": После "патриота" и авиони за Украјину, о Криму нико и не размишља?

Нико у дипломатским круговима није рекао да би Украјинци могли да заузму Крим, чак ни они сами, истакао је западни званичник
"Мирор": После "патриота" и авиони за Украјину, о Криму нико и не размишља?Getty © Dan Kitwood / Staff

Западни савезници планирају да "убрзају крај рата" и могли би да пошаљу борбене авионе у Украјину, најавили су анонимни западни званичници за британски "Мирор", додајући да Запад не верује да би Кијев могао да заузме Крим.

САД су спремне да пошаљу ракетне системе "патриот", како би ојачали украјинску противваздушну одбрану, а Запад планира да Кијеву обезбеди и нове борбене авионе. 

"Све је то под контролом и све је то део овог текућег разговора са Украјинцима, много зависи од тога где Украјинци највише желе да уложе војне напоре", рекао је анонимни западни званичник "Мирору".

Саговорник британског листа је истакао да се разматра слање војне опреме која би Украјини обезбедила предност на терену, али да никакве конкретне одлуке нису донете. У игри је, како наводи, све осим напада на руско тло. 

"Постављамо питање у ком правцу се креће сукоб и да ли постоје ствари које се могу учинити да се Украјинци брже доведу у бољу позицију од тренутне, зато што ће ситуација дуго трајати и одуговлачити се, а украјински народ ће све више остајати без воде, грејања и струје", додао је. 

Зеленски и Запад знају да Крим није опција

Ипак, саговорник "Мирора" наглашава да нико у дипломатским круговима не верује да би Кијев могао да преузме Крим.

"Нисам чуо да је неко рекао да Крим може бити поново заузет – нисам чуо ни Украјинце да то кажу. Био бих веома изненађен да је тај сценарио некоме на уму", нагласио је западни званичник и открио да ниједан амерички лидер не верује да би Украјинци могли да истерају руске снаге са тог полуострва.

Опције су или договор Русије и Украјине око Крима, или замрзнути конфликт, пренео је "Мирор" и додао да њихов саговорник сматра да "Зеленски није јавно разговарао о будућности Крима из страха да ће деморалисати своје снаге".

"Зеленски неће отворено рећи да Украјина не може поново са заузме Крим – њему је потребно да украјински борци буду веома мотивисани и опрезан је да им не умањи борбени морал", рекао је западни званичник.

image
VV inauguration
banner