Свет

Компанија Доналда Трампа осуђена за пореску превару

Чека је новчана казна, а представници компаније изјаснили су се да нису криви
Компанија Доналда Трампа осуђена за пореску превару© Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Компанија која се бави некретнинама у власништву бившег председника Доналда Трампа проглашена је кривом за утају пореза, која је траjaла више од 15 година, преноси Ројтерс.

Трампова организација, која се бави вођењем хотела, терена за голф и других некретнина широм света, вероватно ће се суочити са новчаном казном, чији ће износ објавити судија њујоршког државног суда који је водио случај.

Представници компаније изјаснили су се да нису криви. Доналд Трамп није оптужен.

Иако се очекује да казна неће бити драконска за компанију те величине, она би могла да утиче на њену репутацију и способност да сарађује са другим предузећима у будућности, наводи британска агенција.

Случај је заснован на оптужници да је компанија својим руководиоцима плаћала приватне трошкове, попут лизинга за аутомобиле, без пријаве прихода, као и да им је плаћала бонусе као да нису стално запослени у њој.

"Циљ ових бенефите био је да задржи високе званичнике срећним и лојалним", рекао је тужилац Џошуа Стајнглас.

"Трамп се налази под оптужбом министарства правде САД због неадекватног руковања са тајним документима након што је напустио председничку функцију у јануару 2021. године, као и због покушаја да оспори резултате председничких избора 2020. године", наводи Ројтерс.

Некадашњи функционер ове компаније Ален Вајселберг, који је и сам био умешан у ове активности, сведочио је против свог некадашњег послодавца, као део договора са тужиоцима који му обезбеђују да неће провести више од пет месеци иза решетака.

Трампова организација сматра да је Вајселберг спроводио нелегалне радње ради сопствене добити. Он је на плаћеном одсуству из компаније и сведочио је да је примио више од милион долара на име плата и бонуса током ове године.
Трамп је 19. новембра на својој онлајн платформи Трутх објавио да његова породица није имала никаквих бенефита од ових акција руководства компаније.

Вајселберг, који је у августу признао да је утајио 1,76 милиона долара пореза, сведочио је да је Трамп лично потписао чекове за божићне бонусе и платио рачуне за приватно школовање Вајселбергових унука у износу од више стотина хиљада долара.

Он је рекао и да су му Трампова два сина, који су преузели вођење компаније након што је њихов отац постао председник 2017. године, дали повишицу иако су знали да је утајио порез.

"Целокупни наратив да је Трамп неупућен у ова дешавања потпуно су нетачна", рекао је Стајнглас.

Трампова организација такође тврди да је рачуновођа Доналд Бендер требало да разоткрије и пријави Вајселбергову превару.

Компанија је позвала Бендера као главног сведока, али он је на суђењу потврдио да су информације које је Вајселберг изнео тачне, као и да није био у обавези да даље истражује.

"Лов на вештице" и против "дубоке државе"

Трамп је све тужбе, као и друге истраге, као што је истрага ФБИ о документима Беле куће које је Трамп однео на своје имање Мар-а-Лаго када је напустио функцију, назвао "ловом на вештице" који има за циљ да га спречи да се врати на власт у 2024. години.

Трамп је прошлог месеца најавио своју председничку кампању за изборе 2024. године.

Трамп већ годинама говори да се све време бори против "дубоке државе" коју, како истиче, чини група веома злобних људи, веома штетних по Америку.

Бројни аналитичари се слажу да је управо председничка кандидатура мотив за читаву ситуацију као и да нема никакве сумње да је Федерални истражни биро један од стубова америчке "дубоке државе", после упада више од 20 агената ФБИ на Трампово имање на основу налога издатог у склопу истраге о потенцијалном незаконитом уклањању и уништавању докумената Беле куће након завршеног Трамповог мандата.

image