Свет

Маск вратио новинарима суспендоване налоге

Налози су враћени након што су суспензије наишле на оштре критике многих званичника ЕУ, адвокатских комора, али и новинарских агенција широм света
Маск вратио новинарима суспендоване налогеGetty © illustration by Jonathan Raa

Власник Твитера Илон Маск, одлучио је да активира налоге новинара који су били суспендовани 24 сата, због спорног објављивања података о кретању Масковог приватног авиона.

Према писању Ројтерса, новинарима су налози враћени након што су суспензије наишле на оштре критике многих званичника ЕУ, адвокатских комора, али и новинарских агенција широм света.

Неколицина коментара односила се на негодовање, јер, према речима корисника Твитера, ова друштвена платфома угрожава слободу медија.

Недуго након оштрих критика упућених на рачун власника Твитера, Маск је спровео анкету, у којој је већина испитаника изразила жељу да налози буду враћени новинарима.

"Људи су одлучили. Налози који су доксирали (прикупљање информација на интернету и злоуотреба истих) моју локацију, биће укинута суспензија", написао је Маск.

Међу налозима који су били угашени на један дан, били су и налози новинара "Њујорк Тајмса", "Си-Ен-Ена" и "Вашингтон поста". Ројтерс је нешто касније утврдио и објавио да су налози поново активирани.

Реакције широм света на овај Масков потез нису биле позитивне, а званичници широм света су своје мишљење изнели на Твитеру.

Ролан Лескур, француски министар индустрије, написао је у петак на Твитеру да ће, након Маскове суспензије новинара, обуставити сопствену активност на Твитеру.

Мелиса Флеминг, шефица за комуникације Уједињених нација, написала је на Твитеру да је "дубоко узнемирена" суспензијама и да "слобода медија није играчка".

Неочекивана суспензија налога новинара, уследила је након одлуке Твитера да током претходне недеље суспендује налон "ЕлонЏет" који је пратио кретање Масковог приватног авиона.

Власник Твитера је недуго након тога одговорио да се правила о забрани објављивања личних подаката односе на све кориснике, укључујући и новинаре.

Нешто касније, Твитер је променио своју политику приватности како би забранио дељење "информација о локацији уживо".

Власник Твитера се огласио још једном поводом инцидента о праћењу његове локације и написао да је у реду критиковати га свакодневно, али да није безазлено угрожавање приватности њега и његове породице.

image