Свет

Републиканка тражи хапшење изборних званичника у Аризони

Поражена на изборима за гувернера, Кери Лејк сада тражи поништавање резултата у најмногољуднијем округу
Републиканка тражи хапшење изборних званичника у АризониGetty © Justin Sullivan

Чланица Републиканске партије Кери Лејк која је изгубила трку на изборима за гувернера Аризоне позвала је на хапшење изборних званичника у округу Марикопа.

"Ови људи су лопови, треба их затворити", поручила је Лејк на скупу конзервативаца у Финиксу у Аризони.

Она је током говора своју битку упоредила са борбом "очева оснивача" против британске тираније, рекавши, између осталог, да крв Бенџамина Френклина и других "очева нације" тече венама ње и њених присталица.

"Било им је доста тираније и више нису хтели то да поднесу. Мислим да нам се, управо сада, дешава иста ствар. Зар не?", рекла је Лејк окупљеним присталицама.

Она је, иначе, тужила округ Марикопа и затражила да се пониште резултати избора у том најмногољуднијем округу у Аризони, а на скупу је поручила да ће ићи и до Врховног суда, те да неће одустати од борбе.

Тај округ се нашао на удару републиканаца због тога што је на дан избора забележен велики број неправилности, а табулатори на чак 71 од 223 бирачка места нису могли да очитају гласачке листиће.

Државно тужилаштво Аризоне раније је затражило од власти у Марикопи да доставе потпун и детаљан извештај у вези са изборним неправилностима.

"Ове жалбе превазилазе пуке спекулације и укључују исказе сведока из прве руке који изазивају забринутост када је реч о поштовању изборног закона у округу Марикопа у Аризони", наводи се у писму тужилаштва.

Поред избора у Аризони, републиканка Кери Лејк поновила је да су покрадени и председнички избори 2020. године на којима је Доналд Трамп изгубио од Џозефа Бајдена.

image
VV inauguration
banner