Свет

Државно тужилаштво тражи извештај о изборним неправилностима у Марикопи

На дан избора неправилности су забележене на укупно 60 бирачких места
Државно тужилаштво тражи извештај о изборним неправилностима у Марикопиwww.globallookpress.com © Consolidated News Photos/Rod Lamkey - CNP

Државно тужилаштво Аризоне затражило је од власти у округу Марикопа да доставе потпун и детаљан извештај у вези са неправилностима на дан избора за амерички Конгрес.

"Ове жалбе превазилазе пуке спекулације и укључују исказе сведока из прве руке који изазивају забринутост када је реч о поштовању изборног закона у округу Марикопа у Аризони", наводи се у писму тужилаштва.

И поред тога што су само дан пре избора све машине проверене, локалне власти су 8. новембра (на дан избора) забележиле проблеме на укупно 60 бирачких места и то у првих пола сата од почетка гласања.

Из јединице за интегритет избора државног тужилаштва траже додатна појашњења услед великог броја извештаја посматрача и гласача, али и признања власти да је дошло до "широко распрострањених" проблема током избора.

Од локалних власти се тражи да доставе списак локација на којима су забележени проблеми, као и списак свих проблема са којима су се бирачи сусрели.

Поред тога, државно тужилаштво тражи приступ извештају о свим променама у подешавању штампача гласачких листића и извештај о томе када је утврђено да су неуједначене поставке конфигурације основни узрок проблема.

Власти Марикопе мораће да покажу и којим су се стандардима руководили приликом подешавања штампача, али и који метод су користили за ажурирање подешавања штампача на сваком бирачком месту, као и када су те промене извршене.

Званичници у Аризони раније су одбацили сваку могућност да је дошло до илегалних радњи, али су признали да гласање није прошло "савршено".

Иначе, округ Марикопа који има око 4,4 милиона становника, четврти је највећи у Сједињеним Америчким Државама. 

image
VV inauguration
banner