Свет

Шеф руске Спољне обавештајне службе: Запад унапређује биолошко и генетско оружје

Вашингтон не жели мир и дијалог, већ планира да кроји судбине народа света, сматра директор Спољне обавештајне службе Руске Федерације
Шеф руске Спољне обавештајне службе: Запад унапређује биолошко и генетско оружјеGetty © Michael Williams / Stringer

Очекује се да ће Запад интензивирати развој најновијих система наоружања и убрзати истраживања о стварању биолошког, генетског и другог оружја, навео је директор Спољне обавештајне службе (СВР) Руске Федерације Сергеј Наришкин, преноси ТАСС.

Наришкин је у тексту за први број часописа "Скаут" који је објављен на порталу ове службе истакао да то онемогућава равноправни дијалог о будућем светском поретку.

"Не треба очекивати да ће САД и њени савезници добровољно признати пораз и започети равноправан и конструктиван дијалог о будућем светском поретку. Напротив, очекује се да ће колективни Запад интензивирати развој најновијег наоружања и убрзати истраживања у области биолошког, генетског и другог оружја", сматра шеф Спољно обавештајне службе.

Уместо дијалога и мира, како је поручио, Запад ће и даље покушавати да кроји судбине народа света.

"Запад ће наставити да покушава да дестабилизује Централну Азију и Закавказје у оквиру већ познате стратегије Беле куће, која настоји да створи зоне нестабилности дуж граница Русије", наводи Наришкин.

Наришкин је нагласио да очекује да ће Вашингтон наставити да се меша у унутрашњу политику НР Кине, да изазива тензије у Тајванском мореузу и на Корејском полуострву, покушава да утиче на власт у Ирану, Куби и Венецуели, и насилно "намеће демократију" у другим државама.

Том приликом ће се, као и обично, "постављати за арбитра судбина народа света".

 

image