Свет

Ваздухопловство приземљује флоту "стелт" бомбардера Б-2

Америчко ваздухопловство приземљило је читаву флоту стратешких "стелт" бомбардера Б-2, пошто се један запалио током тренажног лета и морао принудно да слети, преноси "Фокс њуз"
Ваздухопловство приземљује флоту "стелт" бомбардера Б-2www.globallookpress.com © © Senior Airman Noah Coger

Вишенаменски бомбардер, који је први пут представљен 1989. године, способан је да носи и конвенционалну и нуклеарну муницију. Флота од 20 авиона базирана је у ваздухопловној бази Вајтмен у Мисурију. Један Б-2 "спирит" је 10. децембра имао за сада неидентификовани квар током лета, што је резултирало принудним слетањем. Нико у овом инциденту није повређен. Сваки стелт бомбардер, саопштило је Ратно ваздухопловство, биће прегледан како би се утврдио тачан узрок квара.

Још један Б-2 "спирит" морао је да изврши принудно слетање у септембру 2021, након што му је отказао хидраулички систем.

Распоред приземљења читаве флоте Б-2 још није објављен. Ратно ваздухопловство је раније овог месеца представило замену за Б-2 "спирит", која носи ознаку Б-21 "рајдер".

"`Рајдер` је веома прилагодљив", рекао је министар одбране Лојд Остин. "Б-21 је мултифункционалан. Може да изврши било који задатак, од прикупљања информација, преко борбених задатака, до интеграције са нашим савезницима", додао је Остин.

image
VV inauguration
banner