Свет

Шведска се спрема за хладну зиму и рестрикције струје

Ризик од прекида је реалан и Швеђани морају да се припреме за то, упозоравају званичници
Шведска се спрема за хладну зиму и рестрикције струјеwww.globallookpress.com © Christine Olsson/Tt

Влада Шведске упозорила је грађане и компаније да се ове зиме припреме за могућа искључења струје услед велике хладноће, застоја у раду нуклеарног реактора и несташице енергије у Европи изазавне рестрикцијама у снабдевању руским гасом.

"Ризик од прекида је реалан и Швеђани морају да се припреме за то", рекао је министар за цивилну одбрану Карл-Оскар Бохлин на конференцији за медије, преноси Ројтерс.

Он је додао да Шведска никада раније није била у овакавој ситуацији.

Цена електричне енергије у нордијским земљама повећана је у више наврата ове године, због оправданог страха да ће доћи до несташице у снабдевању Европе руским гасом.

Шведски званичници препоручили су људима да се снабдеју радио апаратима на батерије, батеријским лампама, флашираном водом и залихама хране која је једноставна за припрему.

У случају рестрикције електричне енергије, домаћинства би требало да одреде просторију у којој би читава породица могла да одржава топлу температуру, рекао је министар.

Шведска компанија "Ватенфал" 2. децембра је саопштила да је одложено поновно покретање нуклеарног реактора "Рингхолс 4" до 23. фебруара, што је један од неколико прекида који је погодио нордијску електро-мрежу.

Шведска влада прошле недеље је саопштила да је затражила од националног оператера електричне енергије и енергетског регулатора у земљи да интензивирају свој рад на краткорочном и дугорочном повећању сигурности снабдевања струјом.

image
VV inauguration
banner