Свет

Посета Зеленског Вашингтону припремана месецима

Председник Украјине је летео авионом америчког ваздухопловства који се обично користи за секретаре кабинета и друге госте испод ранга председника и потпредседника
Посета Зеленског Вашингтону припремана месецимаwww.globallookpress.com © : © Ken Cedeno - Pool via CNP

Путовање Владимира Зеленског у Вашингтон припремано је месецима пре него што је реализовано, а подаци о њему су објављени само неколико сати пре доласка украјинског председника, јавља Асошиејтед прес.

Током посете Загребу у октобру, председница Представничког дома Ненси Пелоси разговарала је са својим колегом у украјинском парламенту о изгледима да се Зеленски обрати америчком Конгресу. Такође, званичници Бајденове администрације су месецима пре разговарали са представницима Украјине о посети Зеленског, надајући се да ће она "до краја године послати непогрешив сигнал подршке."

У претходним телефонским разговорима, Зеленски је наговестио Бајдену и другим високим званичницима да су Сједињене Државе прва земља коју он жели да посети од почетка конфликта у Украјини, рекао је амерички званичник који је упознат са разговорима.

„Заиста сам желео да дођем раније. Председник Бајден је упознат с тим, али то нисам могао да урадим, јер је ситуација била веома тешка", рекао је Зеленски у Овалној канцеларији у среду. Улогу Вашингтона у припрема за посету Зеленског описао је званичник администрације, помоћник Ненси Пелоси, који је захтевао анонимност.

Након што су два председника разговарала о путовању 11. децембра, Бела кућа је 14. децембра упутила званични позив Зеленском, рекао је званичник. Зеленски је прихватио позив у петак, а посета је потврђена два дана касније. Ово је, иначе, прво познато путовање Зеленског ван граница земље од почетка конфликта у Украјини.

Украјински председник је допутовао у Пољску у среду ујутро, на железничку станицу у Пшемислу, пограничном пољском граду, известила је пољска телевизија Н24. У пратњи амбасадорке САД у Украјини Бриџит Бринк, Зеленски је потом превезен возилом америчке амбасаде на аеродром у Жешову, где се укрцао у авион који је слетео у базу Ендрјуз.

Зеленски је летео авионом америчког ваздухопловства који се обично користи за секретаре кабинета и друге госте испод ранга председника и потпредседника. Бела кућа није објавила ништа о посету Зеленског до среде у један сат после поноћи из разлога безбедности.

image