Свет

Комисија за истрагу напада на Капитол оптужила Трампа за заверу, предлаже кривично гоњење

Комисија за истрагу упада Трампових присталица у амерички Капитол 6. јануара 2021. објавила је свој коначни извештај
Комисија за истрагу напада на Капитол оптужила Трампа за заверу, предлаже кривично гоњењеwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Комисија Представничког дома која истражује напад на амерички Капитол у јануару 2021. објавила је свој коначни извештај у којем се наводи да је бивши амерички председник Доналд Трамп учествовао у "завери" да поништи изборе 2020. и препоручује кривично гоњење.

Комисија у извештају наводи да је то учињено како би се осујетила воља народа и нарушио демократски поредак и препоручује да се бившем председнику забрани поновно обављање председничке функције.

У извештају, комисија је цитирала део Устава САД који каже да појединац који је положио заклетву да ће поштовати Устав, али је "учествовао у побуни" или пружио "помоћ непријатељима устава" може бити дисквалификован да обавља јавну функцију.

Подељен на осам поглавља, извештај од 845 страница укључује налазе, транскрипте интервјуа и законодавне препоруке, а његово објављивање долази само три дана након што је веће препоручило кривичне оптужбе против Трампа.

Комисија, која ће бити распуштена 3. јануара када републиканци преузму контролу над Представничким домом, обавила је око 1.200 интервјуа, одржала више јавних расправа и прикупила више од милион докумената од формирања прошлог јула.

У извештају се оцењује да је Трамп желео да поништи изборне резултате и победу Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020. године, а комисија закључује да је Трамп крив за насилну побуну својих присталица.

Према извештају, Трамп је знао да је изгубио, али је ипак вршио притисак на државне званичнике и потпредседника САД Мајка Пенса да пониште изборе.

Он је, како се истиче, директно одговоран за навођење протеста који је касније прерастао у насилне, а напомиње се и да је одбио да осуди протесте или да затражи од демонстраната да напусте Капитол.

"Један човек је главни узрок нереда који су избили 6. јануара. Бивши председник Доналд Трамп, кога су многи пратили", наводи се у резимеу извештаја и додаје да до немира не би дошло без Трампа.

У коментарима објављеним на његовој друштвеној мрежи "Истина" (Truth Social) након објављивања коначног извештаја, Трамп га је назвао "веома партијским" и "ловом на вештице". Оценио је да извештај није "проучио разлог протеста (6. јануара), изборну превару".

Захтев панела предвођеног демократама упућен Министарству правде не приморава савезне тужиоце да реагују, али је то био први пут у историји да је Конгрес препоручио кривично гоњење бившег председника, подсећа Ројтерс. Трамп је у новембру најавио да ће се поново кандидовати за председника.

image