Свет

Први пут у историји: Конгресмени траже да бивши председник одговара

Комисија је процењивала његову улогу у догађајима 6. јануара 2021. године
Први пут у историји: Конгресмени траже да бивши председник одговараGetty © Alex Wong

Комисија Представничког дома америчког Конгреса која истражује упад у зграду Капитола 6. јануара 2021. године изгласала је, први пут у историји, препоруку о покретању кривичног поступка против бившег председника САД Доналда Трампа због његове наводне улоге у тим немирима, преноси Си-Ен-Ен.

Разлози због којих специјална комисија, коју предводе демократе, тражи од министарства правде да подигне оптужницу против Трампа укључују ометање рада Конгреса, заверу за "покушај обмане Сједињених Америчких Држава" и побуну, између осталог.

Препорука специјалне комисије Представничког дома за кривично гоњење није правно обавезујућа, будући да Конгрес САД нема овлашћења да утиче рад Министарства правде.

Комисија је такође објавила да ће четворицу републиканских чланова Представничког дома, укључујући републиканског лидера Кевина Макартија, упутити етичкој комисији због, како се образлаже, непоштовања судских позива током истраге упада у зграду Капитола, додаје Ројтерс.

Такође, Секретаријату за правосуђе је препоручено да покрене поступак против Џона Истмана, једног од Трампових правних саветника. Истман је радио за Трампа и лобирао код потпредседника Мајка Пенса да блокира потврђивање резултата председничких избора 2020.

Написао је меморандум на две стране у коме тврди да Пенс може да поништи резултате председничких избора током потврђивања резултата у Конгресу 6. јануара.

Коначни извештај Комсије биће објављен у среду.

"Веома пристрасни комитет незаконито одаје поверљиве информације свима који желе да их чују", написао је бивши председник на својој платформи "Трут соушл" пре састанка. "Докле ће републиканци и америчке патриоте дозвољавати да се ово дешава?"

Засебна комисија Представничког дома треба да заседа у уторак, када ће одлучити хоће ли Трампове пореске пријаве изнети у јавност. Доналд Трамп био је једини председник САД који то није самостално учинио током своје председничке кампање.

Подсетимо, Трампове присталице упале су у Конгрес 6. јануара 2021. тврдећи да је Трамп покраден на изборима, а том приликом је пет људи изгубило живот.

Иначе, Доналд Трамп је једини политичар који је саопштио да ће се кандидовати на председничким изборима 2024. године, а само неколико дана након тога, амерички министар правде Мерик Гарланд именовао је специјалног тужиоца који ће водити истрагу о бившем председнику Сједињених Држава.

Овај бивши амерички председник једини је који је два пута "преживео" опозив.

У децембру 2019. године, покренут је покушај опозива Трампа због оптужби за кршење закона, јер је, наводно, захтевао од Украјине да истражи његовог ривала на председничким изборима. Такође, импичмент је покренут и након упада у Капитол, а тада већ бивши председник је оптужен за "тешке злочине и прекршаје" до којих је дошло јер је он "подстицао побуну".

image