Свет

"Озбиљна политичка провокација": Кина незадовољна због америчког закона о одбрани

Кина оптужује Америку да мера војне потрошње од 858 милијарди долара, која подразумева десет милијарди долара безбедносне помоћи и брзе набавке оружја за Тајван, садржи одредбе које "проузрокују озбиљну штету миру и стабилности у Тајванском мореузу"
"Озбиљна политичка провокација": Кина незадовољна због америчког закона о одбрани© Pexels

Министарство спољних послова Кине изразило је "снажно незадовољство и одлучно противљење" због Закона о финансирању Министарства одбране Сједињених Америчких Држава који је дан раније потписао амерички председник Џозеф Бајден.

Кина оптужује Америку да мера војне потрошње од 858 милијарди долара, која подразумева десет милијарди долара безбедносне помоћи и брзе набавке оружја за Тајван, садржи одредбе које "проузрокују озбиљну штету миру и стабилности у Тајванском мореузу", преноси Ројтерс.

Предлог закона такође садржи амандман којим се америчкој влади ограничава куповина производа који садрже чипове групе кинеских компанија.

"Игноришу чињенице како би се преувеличала 'кинеска претња', безобзирно се мешају у унутрашње послове Кине и нападају и блате Комунистичку партију Кине, што је озбиљна политичка провокација за нашу земљу", наводи се у саопштењу министарства.

Представнички дом америчког Конгреса, који контролишу демократе, усвојио је јуче, неколико сати пре крајњег рока у поноћ, предлог закона о потрошњи вредан 1,66 билиона долара који обезбеђује рекордно финансирање војске и хитну помоћ Украјини.

image
VV inauguration
banner