Свет

Орбан: Мир у Украјини зависи од САД

Војне активности украјинске војске могуће су захваљујући америчкој војној и финансијској помоћи, те уколико би Вашингтон одлучио да од њих одустане, дошло би до мира, поручио је данас Виктор Орбан
Орбан: Мир у Украјини зависи од САД© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Мир на Украјини зависи од Вашингтона, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан. Украјинци могу да наставе да се боре против Русије само дотле докле то заправо желе у САД – уколико би Американци одлучили да обуставе своју војну и финансијску помоћ Кијеву, војни сукоб би се завршио, изјавио је политичар.

"Украјина ће моћи да се бори само док је САД подржавају новцем и оружјем. Када Американци пожеле мир, онда ће се то и десити", објаснио је за мађарске новине "Мађар Немцет" (Magyar Nemzet).

Украјински конфликт се одужио, признао је Орбан, додајући да то представља опасност.

Упитан о томе да ли се може очекивати да би Кијев некада одустао од територија које су се припојиле Русији у име мира, енергетске сигурности и процвата Европе, премијер је казао да то нико не може да очекује.

"Украјина је суверена држава и одлуке о томе када и због чега ће се борити треба да доносе сами Украјинци. А ми ћемо да видимо у којој мери ћемо то подржати", одговорио је.

image