Свет

Медији: Када ће Украјина моћи да користи амерички патриот?

Политички аналитичар са Кејто института Џордан Коен каже да обука за одржавање и поправку овог компликованог система може да траје читаву календарску годину
Медији: Када ће Украјина моћи да користи амерички патриот?© AP Photo/Evan Vucci, File/Tanjug

Тек што је Украјини одобрен супериорни противракетни одбрамбени систем "патриот" из Сједињених Америчких Држава, лист "Њузвик" поставља питање рокова за испоруку и могућности употребе овог оружја.

Пензионисани амерички генерал Марк Хертлинг поручио је за ЦНН да је неопходна вишемесечна обука војника који ће управљати овим сложеним одбрамбеним системом.

"Потребно је неколико месеци обуке за управљање овим сложеним системом. Они се не подижу и не крећу по бојном пољу, већ их постављате негде где браните ваш најважнији стратешки циљ, рецимо Кијев. Ако неко мисли да ће ово бити систем који се простире преко границе од 800 километара између Украјине и Русије, то једноставно није тако", објаснио је генерал-мајор понављајући да системом "патриот" не може да се брани цела Украјина.

Портпарол Пентагона такође није прецизирао колико је времена потребно да се систем испоручи и имплементира у Украјини. Уместо тога се позвао на неименоване високе званичнике одбране и војске који су новинарима саопштили да ће обука почети врло брзо, али да их очекује "вишемесечни процес".

Нешто речитији био је политички аналитичар са Кејто института Џордан Коен. 

"Обука за одржавање и поправку може да траје читаву календарску годину. Због ограниченог снабдевања и цене, нисам сигуран да ће `патриот` бити употребљен, или успешно употребљен, пре краја пролећа 2023", рекао је Коен.

Он је одбио да коментарише колико ће Украјинаца бити обучено и где.

Да подсетимо, председник Руске Федерације Владимир Путин прокоментарисао је да је ПВО систем "патриот" "прилично стар", а руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов довео је у питање улогу Американаца и поруке које шаљу.

"Патриот" су купили и Израел, Немачка и Јапана, а до сада је послат у Пољску, где би, према изјави званичника америчке војске, требало да буде коришћен искључиво у одбрамбене сврхе територије НАТО-а.

Ракетни меци за "патриот" коштају око четири милиона долара, а за управљање једном батеријом потребно је око 90 војника. 

image