Свет

Американци обучавају Украјинце за "патриот" на својој територији?

Антиракетни систем је део безбедносног пакета вредног 1,85 милијарди долара, који је Бајден обећао Зеленском
Американци обучавају Украјинце за "патриот" на својој територији?www.globallookpress.com © ©

Пентагон разматра могућност да спроведе обуку припадника украјинских оружаних снага за управљање системом антиракетне одбране "патриот" у некој од војних база у Сједињеним Државама, изјавила су двојица званичника Министарства одбране, преноси "Политико".

Од почетка специјалне војне операције у фебруару, украјинске оружане снаге су завршиле обуку за низ различитих система наоружања које је обезбедио НАТО, али све до сада обука није обављана у Сједињеним Државама. До сада, САД су обучавале Украјинце у Европи.

Вест да Министарство одбране разматра опцију да спроведе обуку у САД долази дан након што је Бајденова администрација објавила да ће обезбедити једну батерију система "патриот" за Украјину, али коначна одлука о томе још није донета, пише "Политико".

Кијев је месецима раније тражио да му буде испоручен "патриот", високософистицирани систем противваздушне одбране намењен обарању ракета и авиона. Како саопштавају званичнци, један од проблема за САД је сложеност система и дуг процес обуке. "Очекује се да ће бити потребно неколико месеци да се Украјинци обуче да управљају `патриотом`," саопштио је Пентагон.

Обука ће се можда вршити у бази у Форт стилу у Оклахоми, где се налази већина инструктора и симулатора. Спровођење обуке у Европи је изводљиво, али то за САД значи много логистичких потешкоћа, рекао је званичник.

Систем, који укључује неколико возила са контролним станицама, радарима и генераторима, вероватно неће стићи на бојно поље још много месеци. Како је изјавио трећи званичник, "патриот" неће бити пребачен у Украјину све док Украјинци не буду потпуно обучени како да га користе.

Што више наоружања за Украјину

Пентагон ће вероватно у Украјину послати систем "патриот" из Сједињених Држава, уместо да шаље батерију са локација као што су Блиски исток или Европа, рекао је званичник.

Додатно напредно наоружање за Украјину било је у центру разговора између украјинског председника Владимира Зеленског и америчких званичника током његове посете Вашингтону у среду. "Патриот" је део безбедносног пакета од 1,85 милијарди долара, који је Бајденова администрација обећала Зеленском. Овај пакет укључује и разну муницију, минобацаче и комплете за навођење.

Током заједничке конференције за новинаре са Бајденом у Белој кући, Зеленски је захвалио Бајдену што је Украјини обезбедио одбрамбени ракетни систем "патриот", а затим је рекао да ће тражити још наоружања, на шта му је Бајден одговорио: "Радимо на томе."

Бајденова администрација је до сада избегавала да Украјини шаље наоружање већег домета из страха да не испровоцира Русију и не изазове нову ескалацију сукоба.

Бајден је у среду одбацио идеју да би слање "патриота" могло да ескалира ситуацију, тврдећи да је то одбрамбени систем, који ће се користити искључиво за обарање руских пројектила који бомбардују украјинску инфраструктуру: "То није ескалирајуће, већ дефанзивно оружје", рекао је амерички председник.

image