Свет

Немачка обећавала смањен извоз оружја, а сада бележи необичан рекорд

Највећи део "колача" иде Украјини, а међу великим купцима су и Холандија, САД, Британија и Мађарска
Немачка обећавала смањен извоз оружја, а сада бележи необичан рекордwww.globallookpress.com © Marcus Brandt/dpa

Без обзира на то што је владајућа немачка "Семафор коалиција" пристала да убудуће мање извози оружје, она то обећање није испунила, те је у првој години Шолцове владе извоз достигао историјске размере и закључно са 22. децембром износи најмање 8,35 милијарди евра.

Колику количину оружја Немачка сад продаје изван граница показује и податак да је за 16 година владе канцеларке Ангеле Меркел, лимит извоза од 6 милијарди премашен свега пет пута. А још је речитија информација да је овогодишња продаја оружја у иностранство - друга најскупља у историји Савезне Републике Немачке.

Највећи прималац ових немачких "пакета" је наравно Украјина. У ту земљу отишло је више од четвртине наоружања и војне опреме испоручених од 1. јануара до 22. децембра 2022. године, и то у укупној вредности од 2,24 милијарде евра.

Од како је самонаметнуту забрану испоруке оружја ратним зонама поништио лично канцелар Олаф Шолц, а међу "даровима" које је од тада примила Украјина нашле су се и велике количине тешког наоружања попут 30 противавионских тенкова "гепард", 14 оклопних "панцер хаубица 2000" (тешка артиљерија), 5 вишецевних ракетних бацача и противваздушни систем "ирис-т".

"Кусур" оружја и опреме у вредности од више од 6 милијарди евра, Немци су извезли ван граница Украјине и то највише у четири земље НАТО-а: Холандију (1,83 милијарде евра), САД (863,7 милиона евра), Велику Британију (453 милиона евра) и Мађарску (249,2 милиона евра).

Аустралија (196,1 милион евра), Сингапур (175,1 милион евра) и Јужна Кореја (166,5 милиона евра) на листи су десет највећих купаца међу оним земљама које нису ни у Европској унији нити НАТО-у.

Посланица Бундестага Севим Дагделен оштро је критиковала ове бројке истичући да је кабинет СПД-а, ФДП-а и Зелених одговоран за други највећи извоз оружја и ратне опреме свих времена.

"Уместо да ограничава извоз оружја као што је обећано, 'Семафор' бескрупулозно испоручује оружје у ратна и кризна подручја и извлачи бенефите од сукоба и смрти", истакла је она.

image