Свет

"Политико": Британски посланици у раљама секс-туризма

Бројни посланици Уједињеног Краљевства користе службена путовања у иностранство као прилику за упражњавање сексуалних услуга и опијање
"Политико": Британски посланици у раљама секс-туризмаGetty © Kiran Ridley / Stringer

Бројни британски посланици користе службена путовања у иностранство као прилику за упражњавање сексуалних услуга и за опијање, потврдило је за "Политико" више од десет владиних званичника и посланика.

Коментари о пијанчењу, развратном и сексуално неприкладном понашању одређених посланика и колега на таквим путовањима – истинити су.

"Политико" наводи примере: бивши посланик конзервативаца, сада члан Дома лордова, посећивао је јавне куће на путовањима у југоисточној Азији, један торијевац и бивши министар остао је да "задовољи своје интересовање за локалне, лепе, младе девојке" пошто се делегација вратила, док је високи званичник из редова лабуриста показао наклоност према "руским девојкама".

Поменуте активности посебно су присутне у Свестраначким парламентарним групама (АППГ) чији рад је фокусиран на једну државу или одређени регион, тако да чланови, који иначе нису плаћени, имају тенденцију да редовно путују у иностранство, што финансирају стране владе или приватне компаније.

Посланици су тврдили да док су се неке колеге истински ангажовале у оквиру АППГ-а, у циљу унапређивања међународних односа, други су користили прилику за путовања у "приватне сврхе".

"Политико" пише и да су неки посланици учествовали у забавама које су организовали дипломатски представници а на којима су младићи и девојке довођени ради "сексуалних активности". 

Поједини посланици ишли су и корак даље, па су самоиницијативно тражили од страних званичника да им обезбеде скупа путовања, укључујући "шампањац и обилне оброке".

Међутим, у иностранству су постали опрезни у вези с таквим понашањем Британаца у дипломатским посетама, па су прибегли томе да им дневни ред затрпавају обавезама не би ли им смањили слободно време.

Чланица неколико АППГ-а рекла је да су у тим групама традиционално доминирали "лабуристи и торијевци, махом мушкарци, који су се међусобно усклађивали како би одлазили на лепа места.

Неприкладно понашање и ван АППГ-а

Међутим, оптужбе о неприкладном понашању нису ограничене на посете АППГ-а. 

Бивши посланик конзервативаца ангажовао је сексуалну радницу за време посете Кини, а три посланика током посете оближњој европској земљи пропустила су доручак који је организовала амбасада јер су се претходне ноћи напили.

Посланик лабуриста Кристијан Матесон био је приморан да поднесе оставку крајем октобра пошто је Независна стручна комисија Доњег дома парламента прихватила жалбу на тему сексуалног узнемиравања, односно да је сарадници нудио тајно путовање на Гибралтар. Матесон је негирао оптужбе. 

Гибралтар је био у фокусу још неких оптужби за недолично понашање, након што су двојица опозиционих посланика оптужена да су се напили током посете коју је организовала Парламентарна шема оружаних снага (АФПС). Они су те тврдње карактерисали као "блаћење торија", закључује "Политико".

image