Свет

Претреси у храмовима и манастирима се настављају: Данас у Хмељницкој области

Циљ претреса - спречавање потенцијалних диверзија руске обавештајне службе, рекли су из украјинске службе безбедности
Претреси у храмовима и манастирима се настављају: Данас у Хмељницкој областиwww.globallookpress.com © Sadak Souici

Украјинска служба безбедности саопштила је данас да наставља са претресима у храмовима и манастирима на територији Хмељницке области на западу земље. Верски објекти припадају канонској Украјинској православној цркви (УПЦ), а тренутно се проверава њих седам.

У "контраобавештајним" активностима учествује и Народна милиција, а циљ је, како су навели, спречавање потенцијалних диверзија руске обавештајне службе.

Украјински безбедњаци спроводе преглед просторија, али и запослених како би утврдили да ли је неко од њих умешан у незаконите активности које би Украјини могле да нанесу неку штету. Претреси се спроводе уз присуство свештенства.

Локални медији додају да су провере трајале око три сата и да су биле одржане за време ваздушне узбуне у јутарњим часовима.

Кијевски режим донео је ове године одлуку да забрани рад УПЦ, док је скупштина фактички и усвојила одговарајући нацрт закона. Против неких лица УПЦ-а уведене су и санкције, а против других покренути и кривични поступци. У исто време, од краја новембра интензивирају се претреси верских објеката.

image
VV inauguration
banner