Свет

Нови закон одобрен: Украјинска православна црква да се изјасни коме припада

Начелник информативног одељења УПЦ митрополит Климент поручио да је административни центар ове Цркве у Кијеву
Нови закон одобрен: Украјинска православна црква да се изјасни коме припадаwww.globallookpress.com © Danil Shamkin

Уставни суд Украјине одобрио је закон који обавезује канонску Украјинску православну цркву (УПЦ) да у свом називу назначи припадност Русији. Али, начелник информативног одељења УПЦ митрополит Климент поручио је да овај закон не може утицати на УПЦ.

"Имамо статутарна документа у којима је јасно наведено да УПЦ не контролишу центри из иностранства јер се њен административни центар налази у Кијеву. Дакле, овај закон се не односи на нас. Али с обзиром на медијске спекулације о нашој цркви и изјаве званичника, вероватно постоји опасност од прогона УПЦ незаконитим механизмима", додао је митрополит.

Уставни суд Украјине признао је да је поменути закон сагласан са највишим правним актом, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Уставног суда Украјине. Он прописује да су сва верска удружења у обавези да, у случају да су чланови неке верске организације или удружења ван Украјине, истакну ту припадност обавезним именовањем пуног назива те верске организације.

Појашњава се да се закон односи на верске организације чији се центар управљања налази ван Украјине, у, како Кијев сматра, непријатељској Русији.

Овај закон ограничава приступ свештенства УПЦ Оружаним снагама Украјине и другим украјинским формацијама, попут безбедносних служби или царине.

Канонска УПЦ је самоуправна црква у саставу Московске патријаршије, чији посебан статус се огледа у повељи Руске православне цркве и у повељи УПЦ.

На овогодишњем сабору, који је одржан у Кијеву, установљено је да усвојене "допуне и измене повеље о управљању УПЦ указују на њену потпуну самосталност и независност".

Исти закон је Врховна рада усвојила 20. децембра 2018. године, а тадашњи председник Петар Порошенко га је потписао већ 26. децембра. Међутим, канонска УПЦ је на суду оспорила закон Министарства културе и победила у првостепеним и апелационим судовима. Кијевски управни суд  је у марту наредне године покренуо поступак по тужби канонске цркве против Министарства културе, а већ у априлу је Уставни суд почео да разматра закон и његову усаглашеност са Уставом, преноси ТАСС.

Парохијани УПЦ су прошле године године канцеларији Владимира Зеленског предали петицију са више од милион потписа тражећи да се укине овај дискриминаторни закон.

Недавно су украјинске власти појачале акције против УПЦ, а у храмовима широм земље редовно се врше претреси.

Председник Украјине Владимир Зеленски увео је санкције против представника Цркве и наложио да се изради закон чији је циљ забрана УПЦ.

image