Свет

Комисија за истрагу напада на Капитол одустала: Повлачимо позив за Трампа

Председник комитета Бени Томпсон каже да учешће бившег председника више није неопходно пошто је истрага завршена
Комисија за истрагу напада на Капитол одустала: Повлачимо позив за Трампаwww.globallookpress.com © AP Photo/Andrew Harnik, File

Комисија Представничког дома САД која истражује напад на амерички Капитол у јануару 2021. године повукла је судски позив којим се од бившег председника Доналда Трампа тражи да сведочи и достави документе у вези са нередом на Капитолу и изборима 2020. године.

Председник комитета Бени Томпсон је, у писму Трамповим адвокатима, објаснио да учешће бившег председника више није неопходно пошто је истрага завршена.

Трамп, који је прошлог месеца тужио комитет огласио се након одлуке на друштвеној мрежи Трут соушл.

"Неодабрани комитет политичких насилника повукао је судски позив у вези са протестом од 6. јануара због непоштених председничких избора 2020. године јер су знали да нисам урадио ништа лоше, или су били на путу да изгубе на суду", оценио је Трамп.

Он је, такође, навео да је "умешаност ФБИ у намештање избора можда утицало на одлуку комитета".

Адвокат Доналда Трампа Хармит Дилон изјавила је да је "истрагом протраћено милионе долара, а све ради политичког лова на вештице". Она је оптужила чланове комитета за "злоупотребу процеса и моћи".

Међутим, према писању Си-Ен-Ен-а, комитет је одбацио још неколико судских позива, а републиканци су јасно ставили до знања да неће наставити истрагу када следеће недеље преузму контролу над Представничким домом.

Комисија Представничког дома је прошле недеље објавила коначни извештај у којем се наводи да је бивши амерички председник Доналд Трамп учествовао у "завери" да поништи изборе 2020. Комисија је, такође, изгласала, први пут у историји, препоруку о покретању кривичног поступка против бившег председника САД Доналда Трампа због његове наводне улоге у немирима.

image