Свет

Кинески носач авиона упловио у воде близу америчке војне базе на Гуаму

Према процени посматрача, ово представља први пут да се кинески носач авиона "Лиаонинг" толико приближио острву Гуам
Кинески носач авиона упловио у воде близу америчке војне базе на Гуамуwww.globallookpress.com © Hu Shanmin/XinHua

Један од три кинеска носача авиона упловио је у воде у близини америчке базе Гуам, саопштили су јапански званичници.

To представља јасно упозорење администрацији председника САД Џозефа Бајдена поводом наоружања Тајвана, како наводе стручњаци за кинески медиј "Глобал тајмс".

Острво Гуам служи као база за америчке авионе и подморнице, и од критичног је значаја за америчку способност да пројектује свој војну моћ у региону.

Према процени посматрача, ово представља први пут да се кинески носач авиона "Лиаонинг" толико приближио острву Гуам.

Скорашња пловидба кинеског носача авиона "доказала је да је он спреман да брани своју земљу од могућих напада које би САД покренуле одатле, укључујући и покушаје америчке војне интервенције у вези са питањем Тајвана", оценили су кинески аналитичари за медиј близак КП Кине.

Одговор на америчку "ескалацију"

Већ напети односи Вашингтона и Пекинга додатно су натегнути након што је Бајден прошлог петка потписао рекордни војни буџет за фискалну 2023. годину, највећи после Другог светског рата.

Између осталог, буџет подразумева 800 милиона долара за помоћ Украјини у сфери осигуравања безбедности и шест милијарди долара за обуздавање Русије у Европи, 11,5 милијарди долара за одбрамбено обуздавање у азијско-пацифичком региону, а чак десет милијарди долара за војну помоћ Тајвану.

Ово представља први пут да се Вашингтон одлучује на финансирање оружја за Тајван, како наводи "Глобал тајмс".

Док је носач авиона "Лиаонинг" пловио у близини Гуама, команда Источног округа Народноослободилачке војске у недељу је спровела вежбе на мору и у ваздушном простору у близини Тајвана, као, како наводи кинески медиј, одлучан одговор на Бајденово потписивање рекордног војног буџета, а који за Пекинг представља ескалацију по питању Тајвана.

"Кина никада неће напасти америчке војне базе на Гуаму докле год војска САД не нападне Кину или се умеша у тајванско питање, али поседовање такве моћи представља одвраћање против могућих америчких провокација", оценили су кинески стручњаци за "Глобал тајмс".

image