Свет

Блинкен разговарао са новим кинеским шефом дипломатије

Амерички државни секретар је на свом Твитер налогу написао да је са новоименованим кинеским министром спољних послова разговарао о напорима да канал комуникације држе отвореним
Блинкен разговарао са новим кинеским шефом дипломатијеwww.globallookpress.com © © Michael Reynolds - Pool via CNP

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен разговарао је телефоном са новоименованим министром спољних послова Кине Кин Гангом о односима две земље који протеклих недеља пролазе кроз турбулентан период.

Још се нису смириле тензије пошто је председник САД Џозеф Бајден потписом одобрио нови амерички војни буџет, којим је 10 милијарди долара у наредних пет година намењено за војну помоћ Тајвану, а већ се догодио нови инцидент.

Овог пута на небу, када је кинески ловац Ј-11 пришао америчком извиђачком авиону РЦ-135 опасно близу, а две стране имале су различита тумачења како је до тога дошло, приписујући кривицу једни другима.

Блинкен је на свом Твитер налогу написао да је са одлазећим амбасадором Народне републике Кине у САД Кином, у недељу разговарао о напорима да канал комуникације држе отвореним.

Огласило се и кинеско Министарство спољних послова које је навело да се новоименовани шеф дипломатије нада да ће одржати блиске контакте са Блинкеном и промовисати кинеско-америчке односе.

Педесетшестогодишњи Кин замениће на месту шефа дипломатије Кине Ванг Јиа, који одлази на нову дужност после осам година проведених на месту првог човека Министарства спољних послова.

image