Свет

Проблеми се само нижу: Након "пуме", неупотребљиве и самоходне хаубице Бундесвера

Иако је реч о једном од најмодернијих артиљеријских оруђа у Немачкој, заправо је мали број система PzH 2000 функционално
Проблеми се само нижу: Након "пуме", неупотребљиве и самоходне хаубице Бундесвераwww.globallookpress.com © IMAGO/Sven Eckelkamp

Извештаји о техничким проблемима са борбеним тенковима "пума" већ данима изазивају пометњу у Немачкој, али ово изгледа није једини проблем са наоружањем Бундесвета.

Према извештају листа "Билд", иако је реч о једном од најмодернијих артиљеријских оруђа, ни све самоходне хаубице PzH 2000 нису функционалне, пошто је тек свака трећа ова самоходна хаубица употребљива.

Немачка има укупно 105 самоходних хаубица 2000, али тренутно се само 73 налазе у војним залихама, од чега је тек 36 оперативних.

Од 2. децембра 18 ових хаубица је на ремонту, а преостале ће се користити за обуку и тестирање.

Снага ових система наоружања лежи у њиховој прецизности. Са стандардном муницијом могуће је погодити мету на удаљености од 30 километара, док је са муницијом већег домета могуће погодити мету удаљену чак 40 километара.

Званични Берлин је од почетка рата у Украјини тој земљи послао 14 самоходних хаубица 2000, али оне се нису баш најбоље показале на бојном пољу, наводи ДПА.

Подсетимо, пре само неколико дана сазнало се за проблеме са тенковима "пума" када је током вежбе за припрему тенковске бригаде Бундесвера за укључивање у НАТО снаге "високе спремности", свих 18 савремених немачких борбених возила пешадије отказало.

Министарка одбране Немачке Кристин Ламбрехт зауставила је планирану набавку тенкова овог типа, а од следеће године они више неће бити борбена возила немачке пешадије, већ ће их заменити борбено возило "мардер".

image