Свет

Ришијев опасан план: Смислио закон о штрајку који крши људска права

Послодавци ће моћи да туже синдикалце и отпуштају запослене, а од чланова синдиката ће се захтевати да спроводе "минимум рада"
Ришијев опасан план: Смислио закон о штрајку који крши људска праваwww.globallookpress.com © Hesther Ng/Keystone Press Agency

Најгори талас штрајкова који је последњих неколико деценија захватио Велику Британију могао би да се настави и током 2023. године, најављују синдикати. Насупрот њима, налази се премијер Риши Сунак и одлука владе да синдикалцима стане на пут.

Наиме, британска влада има план да донесе Закон о штрајку којим ће покушати да обустави право радника на штрајк, преноси "Тајмс".

Како наводи лист, послодавци ће моћи да туже синдикалце и отпуштају запослене, а од чланова синдиката ће се захтевати да спроводе "минимум рада" у шест различитих сектора, укључујући здравство, железницу, образовање, ватрогасну и граничну службу.

"Овим законом укида се правни имунитет за штрајкове у случају да синдикати не успеју да обезбеде минимални ниво услуга. Штрајкови ће бити незаконити. На крају, људи би могли бити отпуштени због кршења уговора", рекао је извор из владе.

Портпарол Владе Велике Британије поручио је да "њихова намера није да кажњава појединце", већ да је уредба ту како би обезбедила да основне службе и услуге буду заштићене.

Из синдикалних организација тврде да су спремни на правну борбу са особљем из Даунинг стрита јер је, како подвлаче, Закон о штрајку у супротности са Законом о људским правима. 

"Планови конзервативне владе представљају значајно ограничавање основних права радника да штрајкују како би одбранили своје услове рада и плаћања. Мере су неизводљиве, контрапродуктивне и готово сигурно крше Закон о људским правима из 1998. године", рекао је Тим Шарп, стручњак за права радника приликом запошљавања и додао да ће се против одлуке борити у парламенту и на судовима.

Закон о штрајку биће објављен данас. Осим радника на британској железници, који су данас наставили штрајк, обуставе рада отпочели су и здравствени радници, особље пограничних снага и поштански радници тражећи да повећање плата прати инфлацију која је на 40-годишњем максимуму и достигла је 10,7 одсто у новембру прошле године, подсећа британска агенција. Њима ће се у току месеца придружити и хиљаде радника у Владиној агенцији за животну средину тражећи повећање плата.

image