Свет

Највеће цурење информација са Твитера: Хаковано 200 милиона имејлова и телефона

Из "Твитера" нису коментарисали нити одговорили на упите о повреди безбедности
Највеће цурење информација са Твитера: Хаковано 200 милиона имејлова и телефонаwww.globallookpress.com © IMAGO/RÃ�diger WÃ�lk

Више од 200 милиона и-мејл адреса Твитер корисника завршило је на хакерском онлајн форуму, саопштили су безбедносни стручњаци на интернету.

Према суоснивачу израелске компаније за мониторинг и сајбер безбедност "Хадсон Рок", Алону Галу, крађа коју су починили хакери окарактерисана је као једно од "најзначајнијих цурења информација", која ће највероватније довести до нових злоупотреба и манипулација приватним подацима.

Из "Твитера" нису коментарисали нити одговорили на упите о повреди безбедности у извештају који је Гал први пут објавио на друштвеним мрежама још 24. децембра.

Непознато је да ли ће "Твитер" предузети одређене кораке да истражи или отклони проблем, а Ројтерс није могао да да потврди аутентичност украдених података који су објављени на хакерским форумима.

Трој Хант, креатор сајта за обавештавање о кршењу сајбер безбедности сматра да "је све прилично онако како је описано у објавама".

За сада нема информација или трагова који би открили идентитет, односно локацији хакера.

Првобитно се сматрало да је хаковано чак 400 милиона адреса е-поште и телефонских бројева.

Комисија за заштиту података у Ирској, где се налази европско седиште "Твитера", и америчка Федерална трговинска комисија, надгледају компанију у власништву Илона Маска. Главна брига је питање да ли се придржава европских и америчких правила о заштити података о личности.

image