Свет

Амерички суд одобрио истрагу докумената заплењених на Трамповом имању

Суд је донео одлуку у корист министарства правде, што значи да ће сва документа моћи да се користе у кривичној истрази против бившег председника
Амерички суд одобрио истрагу докумената заплењених на Трамповом имањуwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Ivarsson Jerker/Aftonbladet

Апелациони суд у Атланти поништио је одлуку о именовању независног тима за проверу докумената која је ФБИ запленио приликом упада на имање бившег америчког председника Доналда Трампа.

То значи да је суд пресудио у корист министарства правде, те да ће сва документа моћи да се користе у кривичној истрази против бившег председника.

Трочлано судско веће које су именовали републиканци закључило је да судија Ејлин Кенон није имала овлашћења да одобри Трампов захтев за именовањем специјалног стручњака, а донело је и одлуку да се истражитељима одблокира приступ већини докумената која су заплењена.

"Не можемо да дозволимо ономе на кога се односи налог за претрес да блокира владине истраге након извршења налога, нити можемо да донесемо пресуду којом би то било дозвољено само бившим председницима", наводи се у пресуди, преноси Ројтерс.

Трамп се, иначе, суочава са истрагом федералних власти у вези са задржавањем поверљивих државних докумената након што је напустио функцију председника у јануару 2021. године, а тужиоци покушавају да докажу да је он прекршио и Закон о шпијунажи из 2017. године по којем је злочин објавити информације које доводе у опасност националну безбедност САД.

Поред тога, истрага се води и о евентуалном незаконитом ометању истраге.

Агенти ФБИ у августу су упали на Трампово имање Мар-а-Лаго на Флориди и тада су запленили око 11.000 докумената, укључујући неколико десетина поверљивих.

image