Свет

Посвађали се ЛГБ и Т

Трансродним активистима није се допала дебата коју је држаo говорник повезан са ЛГБ групом за коју кажу да је трансфобична
Посвађали се ЛГБ и ТGetty © Alex Kent/Getty Images

Заговорници права трансродних особа упали су на трибину коју је на Универзитету "Макгил" у Канади држао говорник који је повезан са ЛГБ групом за коју се говори да је "ноторно трансфобична и транс-искључујућа".

Скуп је прекинут, због чега заинтересовани нису могли да чују шта би сарадник универзитета Роберт Винтемјут имао да каже о "разводу ЛГБ од Т", иако им је и након овог инцидента остало прилично јасно зашто би четири слова која обично иду заједно сада могла да се пишу и са дуплим размаком.

Организатор, Центар за људска права и правни плурализам универзитета, описао је овај догађај као разговор о томе треба ли закон да олакша трансродним особама мењање пола.

Али, оно што је можда највише заболело Т био је део приче о "изузетним ситуацијама", односно дебата о томе да би пол с којим су људи рођени, без обзира на њихов идентитет и правни пол, морали да буду приоритет у просторима у којима станују само жене, или у спортовима.

Разговор је завршен готово пре него што је почео, па тако није сасвим јасно да ли је говорник мислио на добро познате ситуације када је трансродни педофил месецима боравио у склоништу за жене и децу, или на то да су биолошким женама, услед појаве транс спортискиња које се такмиче у женској категорији, практично укинути фер услови на разним такмичењима.

"Т (транс) је много рањивији од остатка ЛГБ-а. Мислим да о томе говори много научних доказа", тврди, међутим, Селест Тријанон, транс активисткиња која је предводила протест против ове трибине, додајући да је Винтемјутов говор трансфобичан и додатно дискриминише заједницу.

Винтемјут који се ЛГБ заједницом бави 37 година, како преноси Си-Би-Си, каже да су реакције на његову трибину хистеричне, а да је он дошао на универзитет да пренесе поруку да и жене имају људска права, али да су заплашене због покрета за транс права.

"Вероватно се већина жена у овој земљи не слаже са неким трансродним захтевима, али одбијају да то кажу јер ће бити виђене као нетолерантне. Свака дискусија или критика се сматра 'говором мржње'", рекао је он додајући да је идеја да би његов семинар довео до геноцида над транс особама "апсурдна"

Винтемјутов рад иначе је инспирисао оснивање ЛГБ алијансе, британске групе која се залаже против права трансродних особа у Уједињеном Краљевству.

Група се противила прогресивним законима о афирмацији пола у Великој Британији, попут шкотског закона о признавању рода, који побољшава систем по којем трансродне особе могу да се пријаве за правно признање.

Веб страница ЛГБ Алијансе садржи тврдње да је пол бинаран, да се примећује по рођењу, као и да промена пола може бити терзултат хомофобије.

image