Свет

Украјина пребацује трупе на север: Утврђују се положаји према Белорусији

Кијев наставља да се припрема за потенцијални сукоб са Белорусијом, без обзира на чињеницу што је Минск више пута поновио да не жели рат
Украјина пребацује трупе на север: Утврђују се положаји према Белорусијиwww.globallookpress.com © Ashley Chan

Aмбасадор Украјине у Лондону Вадим Пристајко рекао је данас за британску телевизију "Скај њуз" да Кијев пребацује део својих трупа на север, како би спречио противнике да пресеку територију коју Украјина користи за комуникацију са западним савезницима. На овај начин дипломата је прокоментарисао питање да ли је Кијев забринут због евентуалне претње која може доћи из Белорусије, иако је и сам председник Украјине Владимир Зеленски недавно изјавио да из Кијева тренутно не виде директну претњу од северног суседа.

"Морамо да држимо трупе на северу Украјине и да их пребацимо са фронта како бисмо били сигурни да противници неће доћи и пресећи територију уз помоћ које смо повезани са Западом", објаснио је дипломата.

Опасност од потенцијалних напада са територије Белорусије наставља да расте, саопштио је данас портал "УНИАН", позивајући се на последње процене Оружаних снага Украјине. Због тога, како пише "Страна.уа", Украјина наставља да јача одбрану на северним границама земље у близини са Белорусијом.

Грађани Ровењске области са севера Украјине копају ровове, а у току је и изградња других утврђења и постројења, преносе украјински медији, цитирајући начелника регионалне војне управе Ровењске области Виталија Коваља.

Он је поделио податак да се копању ровова данас придружило 150 добровољаца, док приоритет, како је написао на Телеграму, и даље остаје победа у рату и одбрана становника Ровењске области.

Украјинске снаге настављају са јачањем одбране и у Кијевској области. У том циљу, како је на мрежама објаснио украјински генерал Александар Пављук, у овом региону постављају се мине.

Пре пет дана он је казао да око Кијева већ постоји неколико линија одбране чија је укупна дужина око 1.000 километара.

Генералштаб Украјине крајем прошлог месеца проценио је да би Русија и Белорусија могле да према Кијеву пошаљу око 30.000 војника.

По свему судећи, Украјина наставља да се припрема за потенцијални сукоб са Белорусијом без обзира на чињеницу да је Минск више пута поновио да не жели рат. Слично мишљење је изнето и у извештају америчког Института за проучавање рата.

Институт је саопштио да су шансе да се Белорусија придружи сукобу мале, јер стручњаци не виде конкретне доказе да Путин на територије Белорусије припрема ударне јединице. 

Британске службе такође су поделиле податак да се, према њиховој процени, Белорусија не спрема за напад на Украјину, већ да обучава новомобилисане војнике из Русије на својој територији.

Ипак, белоруски званичници још у октобру су упозорили да Украјинци настављају да минирају пограничне територије. 

У међувремену, регионална војна група Русије и Белорусије наставља да прихвата нове чланове који пристижу из Русије. Последња група нових војника стигла је данас. Белоруске колеге дочекали су нове борце на традиционалан начин - с хлебом и сољу.

Руско Министарство одбране потврдило је овај податак, саопштивши да нови руски војници настављају интензивну војну обуку на полигонима у Белорусији.

Белорусију је посетио командант руских копнених снага Олег Саљуков. Током радне посете он је разговарао са руским командантима који су укључени у регионалну војну групу Русије и Белорусије. 

Саљуков је проверио услове у којима живе руски војници и оценио да је обука војника, која се врши и дању и ноћу, на јако високом нивоу, наводи се у саопштењу руског министарства. 

image