Свет

Лукашенко: Све више провокација на граници са Украјином

Белоруски лидер је упозорио да Украјина на сваки начин покушава да у сукоб увуче чланице НАТО-а
Лукашенко: Све више провокација на граници са Украјиномwww.globallookpress.com © Iranian Presidency

Председник Белорусије Александар Лукашенко потврдио је данас да је дошло до повећања активности и провокација украјинске војске у близини граница Белорусије.

"Украјина на сваки начин покушава да у сукоб увуче трупе земаља чланица НАТО-а. Све ово потврђује и недавни пад ракете на територију Пољске", рекао је Лукашенко. 

Западне државе настављају да јачају војни потенцијал својих оружаних снага, раде на модернизацији инфраструктуре на територији суседних земаља, повећавају интензитет активности оперативне и борбене обуке, упозорио је Лукашенко.

Осим тога, како додаје, Минск све чешће примећује позиве одбеглих опозиционера на насилну смену власти и организовање терористичких напада. 

"Неки од њих нису само издајници, већ прави екстремисти. Они отворено, без оклевања, позивају на ударе по објектима на територији наше земље. Чак су заборавили да овде живе и њихови рођаци", објаснио је председник. 

"Све ово доводи до заоштравања ионако компликоване војно-политичке ситуације око нас и у региону у целини".

Ипак, Минск је, како истиче, до сада успевао да спречи било какву ескалацију ситуације и "одврати потенцијалног противника од употребе војне силе против Белорусије".

image