Свет

Републиканци почели истраге против Бајдена: Авганистан први на тапету

Републиканска већина у Представничком дому затражила је документе од Стејт департмента који расветљавају околности повлачења америчке војске са авганистанске територије
Републиканци почели истраге против Бајдена: Авганистан први на тапетуGetty © Photo by Chip Somodevilla/Getty Images

Републикански представник Тексаса Мајкл Мекол, главни у Комитету за спољне послове Представничког дома, затражио је од Стејт департмента огроман број докумената у вези са хаотичним повлачењем америчке војске из Авганистана, сазнаје Си-Ен-Ен.

Ово министарство има рок да одговори до 26. јануара, а ако се не повинује захтеву републиканаца, следи им и судски позив.

"Императив је да Стејт департмент пружи потпуне одговоре на ове захтеве, а Комитет неће толерисати даље одлагање. У случају непоштовања, користићемо сва овлашћења која су нам на располагању да спроведемо ове захтеве", написао је Мекол државном секретару Ентонију Блинкену у писму у које је Си-Ен-Ен имао увид.

Мекол је у тексту на 10 страница затражио списак свих међуагенцијских састанака у вези са повлачењем до којих је дошло током мандата Бајденове администрације, а затражио је и информације о свим састанцима са талибанима од јануара 2021. године. 

Комитет планира да испита и које су биле последице повлачења, али и какав је тренутни однос владе САД са талибанима.

Мекол и републиканске колеге коначно имају и довољно утицаја да ову истрагу спроведу до краја, јер без обзира на то што су до сада Стејт Департменту најмање три пута тражили ове информације, тада су били у мањини, па им министарство никако није одговорило.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс избегао је да директно одгововори хоће ли то владино одељење испоштовати захтеве републиканаца. Он је само уопштено одговорио да Бајденова администрација "верује у корисност и неопходност функција Конгреса".

"Радујемо се наставку нашег ангажмана у Конгресу у оним областима које су од интереса за њих и које су најважније од приоритета за амерички народ", рекао је Прајс.

Стејт департмент је иначе урадио сопствену ревизију повлачења из Авганистана прошле године, али министарство тек треба да објави своје налазе иако је извештај закључен пре 10 месеци.

"Ветерани заслужују одговоре шта се десило. Зашто је прошло тако лоше? Зашто су Американци остављени? Зашто су Авганистанци које смо обећали да ћемо заштитити, њих 100.000, препуштени талибанима?", упитао је Мекол недавно најављујући ову истрагу.

Наиме током повлачења Американаца десио се и самоубилачки бомбашки напад у којем је погинуло најмање 170 Авганистанаца и 13 припадника америчких служби и неуспешан напад дроном у којем је убијено 10 цивила.

image