Свет

Војно царство Америке: 900 база на свим континентима

Мапа разгранате мреже америчких војних објеката по целом свету
Војно царство Америке: 900 база на свим континентимаwww.globallookpress.com © Master Sgt. Matthew Plew/Keystone Press Agency

Сједињене Америчке Државе, за разлику од било које друге нације, имају најраспрострањенију мрежу војних објеката широм света.

Неке од ових база налазе се на земљишту које је узето као "ратни плен".

Већина тих објеката се одржава кроз сарадњу са владама држава где су успостављене, и како пише непрофитна организација "Свет изван рата" (World Beyond War), многе од тих влада су бруталне и репресивне и имају користи од присуства америчких база.

У многим случајевима, људи су расељени да би се направио простор за ове војне комплексе. Отварање америчке базе често значи да ће локално становништво остати без пољопривредног земљишта, а завршити са загађеним водосистемима и ваздухом. О непожељном присуству војника и оружја да се не говори.

Европа, Уједињено Краљевство, Блиски исток, Пацифик - нека су од омиљених прекоморских дестинција америчке војске. Само у Немачкој их има више од 200. У Британији, има их скоро 50, једна постоји и на "Косову", а више од 30 база Американци су отворили у Јужној Кореји.

Све укупно, 900 база и војних постројења Сједињене Америчке Државе имају расуте по целој планети, а WBW има мапу свих.

image