Свет

СЗО и Америка мењају здравствене прописе: Најмање три спорне одлуке за цело човечанство

Критичари таквих одлука сматрају да су у питању најосетљивије информације о здрављу грађана, о локалним вирусима и инфекцијама, као и о озлоглашеним "генетским секвенцама"
СЗО и Америка мењају здравствене прописе: Најмање три спорне одлуке за цело човечанствоwww.globallookpress.com © Carsten Koall/dpa

Док је читав свет прослављао улазак у нову годину, у Женеви је тихо и далеко од очију јавности одржан 6. састанак Комитета за преиспитивање здравствених прописа Светске здравствене организације. Међународни здравствени прописи (ИХР) примењују се у 194 земље чланице СЗО, али првенство у одлучивању, заправо, припада главном финансијеру – Вашингтону, што се види из податка да су већину од 300 амандмана предложиле САД.

Колика је моћ канцеларије у Женеви, имали смо прилике да видимо по избијању вируса корона. Маске, закључавања, држање дистанце, препоруке у лечењу ковида 19 – све нам је то диктирала СЗО.

О томе шта тачно подразумевају измене Правилника и шта је спорно у предложеним амандманима на веб-страници СЗО, пишу "РИА новости".

"Прво, није дефинисан појам 'ванредне ситуације у јавном здравству'. То може бити избијање болести, природна катастрофа, колапс инфраструктуре, војни сукоб или друштвене турбуленције. Друго, строго се прописује систем одговорности и контроле националних влада. Наиме, о свакој ургентној ситуацији, држава хитно треба да обавести СЗО. Посебно је наглашено да их је потребно информисати не само о општој природи болести, већ и о 'генетским секвенцама вируса', на чему су посебно инсистирали Американци", пише РИА.

Спорно је и то што СЗО може да добије информације о хитним случајевима не само од националних министарстава здравља, већ и из неких других извора. Организација, наравно, није у обавези да открије своје изворе влади, али то није најстрашније.

"Правилник обавезује државу у којој је дошло до ванредног стања да у року од 24 сата од пријема информације започне сарадњу са СЗО, односно да јој препусти здравствени систем на екстерно управљање. Уколико нека земља не пристане на ово, СЗО има право да открије свим државама чланицама све информације које добије од те земље и других извора", пише РИА.

Критичари таквих одлука сматрају да су у питању најосетљивије информације, могло би се рећи из "интимне" сфере било које државе – о здрављу њених грађана, о локалним вирусима и инфекцијама, плус о озлоглашеним генетским секвенцама са којима амерички научници већ експериментишу у биолошким лабораторијама Украјине.

"У амандману је чак и масним словима истакнуто да амерички партнери пооштравају режим контроле СЗО над националним министарствима здравља и владама. Где год је писало 'СЗО може то и то', сада пише 'СЗО ради то и то'. СЗО планира да 2024. године, у време када се одржавају председнички избори у САД, ИХР повеже са Уговором о превенцији пандемије. Руководство Демократске странке свесно је да свог кандидата не могу на поштен начин да угурају у Белу кућу, али ако бирачко тело уплаше с новом ноћном мором каква је пандемија, онда ће чак и Џозеф Бајден имати шансу у председничкој трци", наводи РИА.

Како додају, и то што ће на директору СЗО бити да утврђује да ли је нека ситуација хитна и да ли је од међународног значаја, такође је упитно.

"Тедрос Аданом Гебрејесус није лекар и никада није студирао медицину. Он је доктор филозофије, а у својој родној Етиопији био је члан радикалног фронта који је активно учествовао у крвавом грађанском рату. Након што је био министар здравља у својој земљи, суграђани су га оптужили за геноцид над народом Амхаре", подсећа РИА.

На крају чланка, аутор се пита зашто Русија, која је избачена из готово свих међународних организација, није отерана и из СЗО. 

"Треба им нешто од нас. Можда злогласне 'генетске секвенце'?", наводи се у тексту.

Закључак је да би овако важне одлуке за цео свет требало да се доносе транспарентније, уз више јавне расправе.

image