Свет

Санду очекује улазак Молдавије у ЕУ пре краја деценије

У Кишињеву се надају да ће народ у потпуности искусити предности европских интеграција
Санду очекује улазак Молдавије у ЕУ пре краја деценијеGetty © Pool / Pool

Председница Молдавије Маја Санду сигурна је да ће република постати део Европске уније и нада се да ће се то догодити пре краја деценије.

"Молдавија ће бити део Европске уније, а мислим да ће се то десити у наредним годинама - пре краја ове деценије, ако се сви потрудимо, ако свако да максимум како бисмо остварили наше тежње", рекла је Санду.

Она је изразила уверење да ће народ Молдавије у потпуности искусити предности европских интеграција.

Шефови држава и влада Европске уније на самиту у Бриселу 23. јуна прошле године одобрили су Украјини и Молдавији давање статуса кандидата за придруживање унији. Молдавија је у октобру била домаћин првог састанка Комисије за европске интеграције, на којем се разговарало о потреби за реформама у различитим областима и позвало на стварање 35 радних група за преиначење локалног законодавства у складу са европским стандардима.

Актуелна власт Молдавије на челу са председницом тежи све већој сарадњи са Западом. Санду је више пута оптуживала званичну Москву да је помагала организовање протеста који су месецима тресли Молдавију почев од пролећа ове године и током којих је у једном тренутку на улице изашло око 40.000 људи због тешке економске ситуације у земљи, високе инфлације, несташице струје, пада животног стандарда.

Руски званичници су више пута упозоравали да интензивирана сарадња Молдавије и НАТО-а у војној и војно-техничкој сфери подрива безбедност те земље, и позвали Кишињев да не иде стопама Кијева. Молдавске власти снабдевају земљу западним наоружањем, и распоређују НАТО снаге на својој територији чиме угрожавају безбедност земље.  

Подсећамо, Молдавија је у својој тежњи антируске политике, недавно угасила медије који су радили и извештавали на руском језику, чиме је, према речима портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захрове, ускратила национална права својим грађанима који говоре Руски.

image