Русија

Русија упозорава: Сарадња Молдавије са НАТО подрива безбедност

Распоређивање НАТО снага на територији неке земље не доприноси њеној безбедности или суверенитету, поручују из Москве
Русија упозорава: Сарадња Молдавије са НАТО подрива безбедностwww.globallookpress.com © Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Интензивирање сарадње Молдавије и НАТО-а подрива безбедност те земље, рекао је данас за "РИА Новости" заменик министра спољних послова Русије Михаил Галузин, позивајући Кишињев да не иде стопама Кијева.

"Интензивирање сарадње Кишињева и земаља НАТО-а у војној и војно-техничкој сфери је фактор који у великој мери заправо подрива безбедност саме Молдавије. Како смо до сада видели, безобзирно снабдевање неке земље западним наоружањем, укључујући и распоређивање НАТО снага на њеној територији, никако не доприноси безбедности и суверенитету те земље. Напротив, ово је само приближава катастрофи", рекао је Галузин.

Министар спољних послова и европских интеграција Молдавије Нику Попеску раније је изјавио да се та земља налази у веома тешкој безбедносној ситуацији, те да треба да ојача свој одбрамбени потенцијал. Из тог разлога би, како је рекао, требало ојачати војну сарадњу са Немачком, Румунијом и Француском.

У исто време, молдавски Министар одбране говорио је да је земљи потребно да набави системе противваздушне одбране, али да за то тренутно у држави немају финансијских средстава.

Актуелна власт Молдавије на челу са председницом Мајом Санду тежи све већој сарадњи са Западом. Председница те земље више пута је оптуживала званичну Москву да је помагала организовање протеста који су месецима тресли Молдавију почев од пролећа ове године и током којих је у једном тренутку на улице изашло око 40.000 људи.

Главни разлози протеста су јако тешка економска ситуација у земљи, висока инфлација, несташице струје, пад животног стандарда… Један од разлога због којих се земља суочила са оваквом ситуацијом несумњиво је и немогућност увоза руских енергената.

Ипак, Санду је протесте назвала "делом хибридног рата који се води против званичног Кишињева, како би се земља одвратила од 'демократског опредељења'", док је опозициона партија "Шор" формирала паралелну владу, обећавајући да ће председницу земље извести пред суд као националног издајника.

Она тврди и да, чињеница да се руски војници више деценија илегално налазе у Придњестровљу, угрожава безбедност Молдавије.

Једна од последњих одлука Кишињева којом се заоштравају односи са Москвом је и она да се забрани емитовање шест руских канала у земљи. У децембру ове године Кишињев је одузео лиценцу каналима Примул у Молдавији, РТР Молдова, Акцент ТВ, НТВ Молдова, ТВ6, Орхеи ТВ, због наводно "нетачних информација" о дешавањима у држави и ситуацији у Украјини. 

Из Министарства спољних послова Русије назвали су ову одлуком политичком цензуром без преседана.