Свет

РТ Балкан анализа: Западни тенкови ће изазвати крвопролиће, али не и преокрет на бојном пољу

Русија ће и даље имати предност када је реч о тенковима, како у квантитету тако и у квалитету. Она располаже са најсавременијим тенковима Т-90, као и ловцима на тенкове које дејствују на раздаљини од 6-7 километара, па се тако не доводи у питање ко ће у тенковским биткама однети победу, сматра генерал Митар Ковач
РТ Балкан анализа: Западни тенкови ће изазвати крвопролиће, али не и преокрет на бојном пољу© Tanjug/Moritz Frankenberg/dpa via AP, File

Након вишенедељних притисака, немачки канцелар Олаф Шолц је преломио и одлучио да Украјини ипак пошаље борбене тенкове "леопард", пренели су данас немачки медији.

До те објаве дошло је недуго након што је "Волстрит џорнал" објавио да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена све ближе одлуци да Кијеву пошаље тенкове "абрамс м1", што је немачки услов за давање зеленог светла за слање сопствених оклопних возила.

Иако и даље није познато колико ће тенкова бити послато у Украјину, као и да ли ће их слати сама Немачка или нека друга чланица НАТО-а, попут Пољске, јасно је да ће се западни тенкови ускоро наћи на украјинском ратишту.

Тенкови неће довести до преокрета на бојном пољу

Начелник генералштаба украјинске војске Валериј Залужни изјавио је прошлог месеца у интервјуу за "Економист" да је његовој земљи потребно "300 тенкова и 600-700 оклопних возила" како би се вратили на границе Украјине од 24. фебруара прошле године.

Да такав сценарио није реалан сматра генерал-мајор у пензији др Митар Ковач.

"Испорука тенкова Украјини само ће повећати страдања и продужити трајање сукоба, али неће довести до промене исхода. То се приказује као припрема за пораз Русије, али тај циљ није достижан", рекао је он за РТ Балкан.

Сличног става је и некадашњи начелник Управе за стратегијско планирање Војске Србије генерал-мајор у пензији Божидар Форца, који каже да би Украјини могло бити послато до 120 тенкова, што неће бити довољно да значајније промени ток борбe. Он такође сматра да ће "леопарде" радије послати Пољска него Немачка, пошто их Берлин и нема много.

Саговорници РТ Балкан се слажу да ће, уколико ти тенкови заиста буду испоручени Украјини, Русија одговорити жестоко и гађаће их и пре него што дођу на линију фронта. Пошто је реч о офанзивном наоружању, коришћење таквих тенкова довешће до проширења сукоба, па самим тим и до повећаног потенцијала за неку већу ескалацију, сматра Ковач.

"Русија и даље има надмоћ у ваздуху и моћи ће да их пресретне пре него што дођу на бојно поље", додаје он.

Он сматра да би следећи корак запада могло да буде слање борбених ваздухоплова, попут америчких хеликоптера "апач" и авиона Ф-16.

Када је реч о времену потребном за испоруку тенкова, генерал Форца сматра да би њихова припрема, и обука украјинских војника, да њима управљају могла да потраје и до годину дана. То би значило да би њима пре тога могли да управљају само НАТО војници, попут Пољака, што би могло да доведе до даље ескалације сукоба.

Са друге стране, генерал Ковач каже да се Украјинци већ месецима у Британији и САД обучавају да користе ту врсту наоружања, пошто се о њиховом слању у Украјину иза кулиса говори већ дуже време.

Каква је ефективност западних тенкова?

"Реч је о тенковима старије генерације, али на њима су прављене многе модификације, тако да су малтене као нови. Ипак, они не могу да ратују у сложеним зимским условима", рекао је генерал Ковач.

Када је реч о "леопардима", њихов највећи проблем је велика тежина, сматра он.

Генерал Форца потврђује да су 'абрамс' тенкови међу бољима у свету, али су прављени пре свега за места попут Ирака и Авганистана, а не за Украјину.

"Не верујем да ће их слати у Украјину пре пролећа или лета", додаје наш саговорник. 

До проблема ће, како наводи Ковач, долазити због логистике и одржавања, будући да ће онда Украјинци користити  неколико врста тенкова.

"Тим тенковима ће бити потребно и доста муниције, делова, и горива, што драстично повећава цену њиховог коришћења и смањује ефективност", сматра Ковач.

Подсећа да су Украјинци у последњих неколико месеци изгубили велики број војника, па је неизвесно да ли ће их имати довољно за попуњавање тенковских јединица.

Запад је од почетка специјалне војне операције у Украјину већ послао велику количину тенкова совјетске производње, који су пре свега стизали из некадашњих чланица Варшавског пакта. Саговорници РТ Балкана се слажу да је већина тих тенкова уништена, те да је то главни разлог зашто се НАТО одлучио на слање нових оклопних возила западне производње.

"Огроман део совјетских тенкова које је Украјина добила од бивших чланица Варшавског пакта је уништен. До сада је уништено преко 7.500 украјинских оклопних возила, што тенкова, што других врста возила, попут транспортера", рекао је Ковач.

Таквих тенкова у земљама чланицама НАТО-а има још, наводи наш саговорник и додаје да Хрватска планира да Кијеву пошаље тенкове југословенске производње М-84.

Поред Хрватске, тенкове су већ послале, или би могле да пошаљу Македонија, Словенија и Чешка.

"Украјина више нема скоро ни један тенк, сви су уништени", рекао је Форца и додао да због тога "НАТО сад шаље своје залихе, али је питање колико су спремни да издвоје, јер и њима треба наоружање".

Како наводи Ковач, Русија ће и даље имати предност када је реч о тенковима, како у квантитету тако и у квалитету. Она располаже са најсавременијим тенковима Т-90, као и ловцима на тенкове које дејствују на раздаљини од 6-7 километара, па се тако не доводи у питање ко ће у тенковским биткама однети победу, сматра он.

Оба саговорника РТ Балкана се слажу да је ће слање немачких тенкова у рат против Русије имати значајне психолошке ефекте на руску јавност, која се и даље добро сећа шта су Немци на територији Совјетског Савеза радили током Другог светског рата.

"Немачка би морала да води рачуна о томе шта су радили у Другом светском рату, и како ће то оружје бити коришћено", сматра Форца.

Саговорници подсећају и да је Русија више пута упозоравала да би слање западног наоружања у Украјину могло да доведе до даље ескалације сукоба, као и да ће спремити адекватан одговор.

image