Свет

Дачић: Било би некоректно да Србија сада уведе санкције Русији

Министар спољних послова Србије позвао је Турску да искористи свој утицај на Приштину по питању примене Бриселског споразума на КиМ
Дачић: Било би некоректно да Србија сада уведе санкције Русији© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Анкари да би Србија волела да Турска буде важан фактор стабилности у нашем региону и да је наша молба да Турска искористи свој утицај на Приштину по питању примене Бриселског споразума на КиМ.

"То значи да је наша молба да Турска искористи свој утицај и када је реч о Приштини како бисмо имали конструктиван однос од Приштине када је реч о примени Бриселског споразума и других раније потписаних споразума, како бисмо уопште могли да разговарамо о неким трајним политичким решењима", поручио је Дачић након састанка са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом.

Шеф српске дипломатије је изјавио да је пристао на позив Турске да Србија током наредних шест месеци председава Црноморском економском сарадњом, у којој су чланице и Русија и Украјина. 

Он је такође подсетио да Србија није увела санкције Русији због "националних и државних интереса, економске сарадње, али и због проблема које Србија има по питању КиМ".

"Било би некоректно да сада Србије уведе санкције Русији и било би штетно по наше интересе. Али то не значи да ми нећемо учинити све да јасно кажемо да не подржавамо нарушавање територијалног интегритета Украјине и да помогнемо колико год можемо", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Анкари

Српски и турски шефови дипломатије сложили су се да тренутни период представља "златно доба" српско-турских односа, обећавши да ће те односе само још више унапредити. 

"Мислим да и Србија и Турска желе да буду конструктивни фактори мира и стабилности. Наш интерес није да будемо ни на чијој страни кад је реч о неким сукобима, ми се залажемо за поштовање територијалног интегритета и суверенитета сваке чланице УН", указао је Дачић.

Чавушоглу осудио спаљивање Курана у Стокхолму

Коментаришући поступке лидера десничарске екстремистичке партије Расмуса Палудана, који је јавно је спалио Куран испред турске амбасаде у Стокхолму у зони коју је оградила полиција, Чавушоглу је изјавио да то никако не представља "слободу мишљења."

"То што се десило у Стокхолму, то је мржња, национализам - не знам како то можемо назвати, али свакако не 'слободом мишљења'", рекао је он.

Шеф турске дипломатије је додао да "Запад само говори о слободи мишљења када се уради неко лоше дело према муслиманима", додавши да се "они који нама, као и Србији, читају лекције, не понашају у складу са нормама ЕУ."

Чавушоглу је, такође, критиковао Шведску због прокурдских протеста у земљи, на којима су демонстранти махали заставама различитих курдских група, укључујући Радничку партију Курдистана. 

"Те акције су показале да Шведска не жели да постане НАТО чланица", указао је он.

image