Свет

Америка тврди: НАТО није у опасности од руског напада

Портпарол америчког Савета за националну безбедност каже да је Вашингтон распоредио додатних 20.000 америчких службеника у Европи, чиме је њихов укупан број достигао 100.000
Америка тврди: НАТО није у опасности од руског нападаGetty © Photo by Denis Doyle/Getty Images)

Земље НАТО-а нису у опасности да их Русија нападне, сматра портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби.

На питање новинара, да ли би, у случају ескалације украјинског сукоба, војна алијанса коју САД предводе имала довољно војника да НАТО одбије могући руски удар на њеном источном крилу, он је рекао да не постоје "никакве индикације да руски председник Владимир Путин има планове да нападне територију НАТО-а".

Кирби је навео и да амерички председник Џозеф Бајден "озбиљно" схвата обавезе Вашингтона према члану 5 повеље НАТО-а, односно принцип да се напад на једну чланицу сматра нападом на цео савез.

Кирби је напоменуо и да је Вашингтон распоредио додатних 20.000 америчких службеника у Европи, чиме је њихов укупан број достигао 100.000.

Додао је да је НАТО "уверен да имамо способности, енергију, таленат, људство, ресурсе да испунимо наше обавезе из члана 5".

Русија доживљава као претњу америчко војно присуство на источном крилу НАТО-а.

Крајем октобра, секретар за штампу Кремља Дмитриј Песков упозорио је да "што су америчке трупе ближе нашим границама, то смо у већој опасности".

Али, Кирби тврди да САД воде рачуна и о "црвеним линијама" које је Москва повукла у Украјини.

"Не узимамо ништа што кажу здраво за готово. И не одбацујемо", тврди он.

Руско министарство спољних послова, иначе је јесенас упозорило Вашингтон да ће испоруке оружја дугог домета Кијеву значити прелазак "црвене линије" и и од Америке направити "директну страну у сукобу".

Дмитриј Пољански, први заменик сталног представника Москве при УН, сугерисао је пре два дана да, иако је Запад занемарио нека од упозорења Москве, "могуће је да већина црвених линија још није пређена".

Већ јуче је, након најаве слања западних тенкова Украјини, руско министарство спољних послова саопштило да су сви "разговори о црвеним линијама постали ствар прошлости", указујући на текући "хибридни рат" који Запад води против Русије у Украјини.

"САД су недвосмислено изјавиле да желе да нанесу стратешки пораз Русији. Немогуће је занемарити реалност", додали су из министарства.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner