Свет

Таиби: "Руска претња" су били обични Американци које је преварантски сајт представио као ботове

Сајт који је наводно пратио руско уплитање у америчке председничке изборе 2016. године је потпуна превара, поручује истраживачки новинар који стоји иза "Твитер фајлова"
Таиби: "Руска претња" су били обични Американци које је преварантски сајт представио као ботовеwww.globallookpress.com © Omar Marques/Keystone Press Agency

Нашироко цитирани "Хамилтон 68", сајт који је наводно пратио тајну листу налога под контролом Кремља који су ширили "руску пропаганду" и, наводно, помогли Доналду Трампу да победи на председничким изборима 2016. године је пропагандна алатка под индиректном контролом државе, компјутеризована "огласна табла" подигнута како би новинари и академици могли да мере "руске дезинформације", рекао је новинар Мет Таиби за "Рекет".

Сајт "Хамилтон 68" је "замисао бившег агента ФБИ-ја Клинта Вотса, уз подршку Немачког Маршаловог фонда и Алијансе за обезбеђење демократије, двостраначког истраживачког центра.

Саветодавни одбор потоњег укључује бившег вршиоца дужности шефа ЦИА Мајкла Морела, бившег амбасадора у Русији Мајкла Мекфола, бившег председника (кампање Хилари Клинтон) 'Хилари за Америку' Џона Подесту и некадашњег уредника 'Викли стандарда' Била Кристола", навео је Таиби који је уз помоћ власника "Твитера" Илона Маска почео да објављује такозване "Твитер фајлове".

Према његовим речима, овај "неолиберални тинк тенк" је избацио стотине неистинитих текстова и прилога и могао би да остане упамћен као највећи случај "медијског причања бајки у америчкој историји" у које је поверовала готово свака новинска организација у Америци, укључујући Ен-Би-Си, Си-Би-Ес, Еј-Би-Си, Пи-Би-Ес, Си-Ен-Ен, "Њујорк тајмс", "Вашингтон пост".

Таиби је рекао и да је "Твитер" био довољно забринут због тврдњи "Хамилтона 68" да су наручили форензичку анализу која је открила да је од 644 налога, само 36 регистровано у Русији.

Тадашњи шефови "Твитера" били су "шокирани" када су схватили да налози за које је "Хамилтон 68" тврдио да су повезани са "активностима руског утицаја на мрежи" не самода су претежно били на енглеском (86%), већ је реч о углавном "легитимним особама", углавном у САД, Канади и Британији.

Када су схватили да би "Твитер" могао да се нађе на удару, руководиоци су навели да ови власници налога "морају да знају да су једнострано означени као руске марионете, без икаквог доказа" и брзо су се оградили од целе приче, навео је Таиби.

Оснивачи "Хамилтона 68", бивши саветник сенатора Марка Рубија, Џејми Флај и саветница кампање Хилари Клинтон, Лора Розенбергер рекли су тада "Политику" да не могу да открију кориснике спорних налога јер ће их "Руси једноставно затворити". Таиби каже да један поглед на листу открива прави разлог зашто нису могли да је објаве.

"Ово није била погрешна наука. То је била превара. Уместо да прати како је 'Русија' утицала на америчке ставове, 'Хамилтон 68' је једноставно прикупио прегршт углавном стварних, углавном америчких налога, и описао њихове органске разговоре као руске сплетке", навео је Таиби.

Прича о "Хамилтону 68" показује како је функционисала илузија о сталном "руском мешању". Чаробни трик је генерисан спојем интереса истраживачких центара, медија и владе. Раније смо могли само да нагађамо. Сада знамо: "Руска претња" је, барем у овом случају, била само гомила обичних Американаца, обучених да изгледају као црвена претња, закључио је Таиби.

image