Свет

Председник Аргентине: Не размишљамо о испоруци оружја Украјини

Не могу да коментаришем одлуке других држава, али знам да највише желимо да се мир успостави што пре, каже Алберто Фернандез
Председник Аргентине: Не размишљамо о испоруци оружја Украјиниwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

Председник Аргентине Алберто Фернандез изјавио је да та земља и државе Латинске Америке не размишљају о слању оружја Украјини.

"Аргентина и Латинска Америка не размишљају о слању оружја у Украјину или било коју другу зону сукоба", рекао је Фернандез на заједничкој конференцији за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шолцом, који борави у званичној посети Аргентини.

Према његовим речима, он је током разговора "саопштио своје идеје о томе како да се реши конфликт" у Украјини. Напоменуо је да осуђује руску војну операцију, али се уздржао од процене деловања европских земаља.

"Не могу коментаришем одлуке других држава, али знам да канцелар и ја највише желимо да се мир што пре успостави и у томе се наша мишљења поклапају", нагласио је он.

Колумбијски председник Густаво Петро потврдио је раније да су Сједињене Америчке Државе тражиле да се постојеће руско и совјетско оружје пребаци у Украјину, али да је његова земља одбила да то учини.

Бразилски лист "Фолха де С.Пауло" објавио је да Бразилија такође неће испоручивати муницију за немачке тенкове "леопард" у Кијев, упркос захтеву Берлина, како би сачувала неутралност.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући ове информације, подсетио на законска ограничења за такве испоруке оружја трећим земљама и обећао да ће "Москва помно пратити ову ситуацију".

image