Свет

Скандинавским новинарима сметају руске колеге у Украјини

Дозвољено им је да то учине неометано, а међународна организација није избацила руски синдикат, рекла је председница синдиката новинара у Финској Хана Ахо поводом оснивања удружења новинара из руских државних медија у ослобођеним украјинским територијама
Скандинавским новинарима сметају руске колеге у УкрајиниGetty © Clemens Bilan/Getty Images

Фински, норвешки, дански и исландски синдикати напустиће највеће међународно удружење новинара у знак протеста због "спорних" одлука асоцијације, укључујући допуштање новинарима руских државних медија у Украјини да задрже своје чланство, саопштио је фински синдикат.

Међународна федерација новинара (ИФЈ), која представља 600.000 новинара у преко 140 земаља, представља се као "глобални глас новинара", од којих се многи залажу за откривање корупције и неправде.

"То сматрамо активностима које указују на корупцију", рекла је председница синдиката новинара у Финској Хана Ахо за Ројтерс и додала да ће скандинавски синдикати поднети оставку у организацији данас.

Она је указала да су скандинавски синдикати разочарани зато што ИФЈ није предузела мере против руског синдиката након што су основане асоцијације руских новинара у деловима Украјине које је ослободила руска војска.

"Дозвољено им је да то учине неометано, а међународна организација није избацила руски синдикат", рекла је она.

Из ИФЈ је саопштено да је извршни комитет те организације претходно започео формални процес за суспендовање и укидање чланства руског синдиката новинара, да се такви процеси званично ревидирају сваке године и да су размотрена сва питања која су скандинавски синдикати поставили.

"У потпуности одбацујемо лажне, клеветничке и штетне оптужбе", изјавио је заменик генералног секретара ИФЈ Џереми Дир за Ројтерс.

Међу другим разлозима за оставку, скандинавски синдикати навели су одлуку ИФЈ да одржи прошлогодишњи међународни конгрес новинара у Оману.

Ахо је рекла да је синдикат новинара Финске затражио увид у буџет ИФЈ за конгрес, који показује да је до 745.000 евра од укупно 778.000 евра донирало министарство Омана, приватне компанија из те земље и од удружење новинара Омана, док је сам ИФЈ платио само 33.000 евра.

Из ИФЈ је саопштено да ти износи укључују субвенције о којима је преговарало Удружење новинара Омана.

"То је уобичајена процедура која се користи за организовање редовних конгреса ИФЈ протеклих деценија", наводи се у саопштењу за Ројтерс.

Скандинавски синдикати су такође осудили оно шта сматрају недовољно учесталим обртом члановима у руководству федерације због сумњи да то подразумева недемократске праксе на интерним изборима, додала је Ахо.

На веб страници ИФЈ се наводи да се та организација не заступа ни једно конкретно политичко гледиште и да промовише колективно деловање за одбрану људских права, демократије и медијског плурализма.

"Политика ИФЈ-а се одлучује демократски на Конгресу који се састаје сваке три године, а рад обавља Секретаријат под управом изабраног извршног комитета", наводи се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner