Свет

Какве тенкове Кијев добија од Запада: Немачки "леопард" већ поражен на бојном пољу

"Тенковска коалиција" земаља савезница Кијева сада броји 12 чланова
Какве тенкове Кијев добија од Запада: Немачки "леопард" већ поражен на бојном пољу© Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је данас да ће Кијев "у првом таласу" добити између 120 и 140 западних тенкова од 12 земаља.

"Тенковска коалиција сада има 12 чланова", рекао је Кулеба.

Како је пренео Ројтерс, пошиљка укључује немачки "леопард 2", британски "челенџер 2" и амерички "М1 абрамс", а Украјина рачуна и на договор о слању француских тенкова "леклерк".

"Радимо у два правца: желимо да укључимо нове земље у коалицију која нас снадбева тенковима и истовремено тражимо још тенкова од земаља које су нам већ помогле", изјавио је Кулеба на онлајн конференцији, преноси Ројтерс.

Кулеба није рекао да ли постоји рок за било коју испоруку, а такође ће бити потребно време за обуку са тенковима. 

НАТО инсистира да се Украјини достави више од 300 тенкова, а када и да ли ће се то десити остаје да се види. Међутим, без адекватног покривања из ваздуха против више стотина хиљада руских војника и артиљерије, ова помоћ биће безуспешна.

Поставља се питање могу ли ове акције НАТО помоћи Украјини. "Они неће помоћи Украјини, они ће убити више Украјинаца и ризиковати шири рат са Западом", пише "Ејжа тајмс".

Јасно је да тражени тенкови у Украјину неће стићи скоро, посебно имајући у виду да је Пентагон признао да им недостају напредне верзије тенка "М1 абрамс" који би требало да буде послат Кијеву.

Американци се плаше како ће "абрамси" проћи на бојном пољу

Пошто Американци намеравају да пошаљу своју софистициранију верзију "абрамса", они ће морати да се праве отпочетка, што значи да би у Украјини могли да буду најраније за 12 месеци.

Имајући у виду да се Вашингтон хвали како је то њихов водећи тенк, сигурно не желе да ризикују понижење због губитка на бојном пољу, наводи лист. Зато су сада све гласнији позиви да Ф-16 и други борбени авиони буду достављени Украјини, јер ће без ваздушног покривања, упозоравају стручњаци, тенкови НАТО бити лаке мете за руске авионе.

Иако је обећана испорука, стварни број тенкова на терену је мали у поређењу са величином и распоредом руских оклопних возила. САД од Украјинаца траже да управљају тенковима након кратке обуке и то без искуства у борби, а у питању су врхунски системи оружја који захтевају вишемесечну обуку за управљање.

Са друге стране, Русија би за само неколико месеци могла да на борбене линије у Украјини достави свој арсенал.

"НАТО ће исцрпити сопствене залихе оружја и ризницу и довести свет на ивицу још једног глобалног сукоба великих сила – све узалуд", оцењује "Ејжа тајмс".

Немачки "леопард 2" већ поражен у Сирији

Немачки тенкови "леопард 2" чије слање је Берлин после вишемесечних притисака одобрио, показали су се лоше још 2016. године током операције "Штит Еуфрата" чији је  циљ био "чишћење" северне сиријске територије од припадника "Исламске државе" (ИСИС).

На изненађење Турске, тенкови нису успели да издрже удар непријатеља, па је оштећено или уништено 11 тенкова, писао је још 2019. "Национал интерест".

Чак је Исламска држава објавила фотографије десетак уништених "леопарда", а Анкара је од Немачке затражила да одмах унапреди тенкове новим оклопом који би био отпорнији.

Ти преговори нису успели, па је Берлин увео ембарго на извоз оружја како би зауставио даљу бруку на бојном пољу.

image
VV inauguration
banner