Свет

Иран оптужио Израел пред УН за напад дроновима на фабрику муниције

У писму упућеном генералном секретару УН, Антониу Гутерешу, ирански изасланик у УН Амир Саид Иравани написао је да је "примарна истрага сугерисала да је Израел одговоран" за напад
Иран оптужио Израел пред УН за напад дроновима на фабрику муниције© Tanjug/ Israel Defense Force/U.S. military's Central Command, via AP

Иран је окривио пред Уједињеним нацијама Израел за напад дроновима на фабрику муниције у граду Исфахану, известила је иранска новинска агенција ИСНА, позивајући се на дипломатске изворе. 

У писму упућеном генералном секретару УН, Антониу Гутерешу, ирански изасланик у УН Амир Саид Иравани написао је да је "примарна истрага сугерисала да је Израел одговоран" за напад, у коме, како је из Техерана претходно саопштено, није изазвао жртве нити је причињена озбиљна штета.

Иравани је такође указао на изјаве неколицине израелских званичника, укључујући и премијера Бенјамина Нетанјахуа, који је у интервјуу за "Си-Ен-Ен" изјавио да "сваки пут када се догоди нека експлозија на Блиском истоку, Израел се сматра одговорним - што некад јесмо, некад нисмо."

"Иран задржава своје легитимно и инхерентно право да брани своју националну безбедност и да чврсто одговори на сваку претњу ционистичког режима (Израела) где год и кад год сматра потребним", навео је Иравани у писму упућеном Гутерешу.

Како ИСНА преноси, ирански стручњаци анализирали су остатке дронова коришћених у нападу и идентификовали су њиховог произвођача.

Стручњаци су наводно дошли до информација поређењем тела, мотора, напајања и навигационог система летелица са узорцима који су им били на располагању.

Иранска војска ће искористити нове информације да унапреди безбедност својих објеката, наводи се у извору близак Савету за националну безбедност.

У нападу су наводно учествовала три мала дрона која су носила експлозив, а који су лансирани са оближње локације. Иран је рекао да су пресретнути и нанели само мању штету на крову зграде која је била мета.

Техеран је у јулу саопштио да је ухапсио саботажни тим курдских милитаната који раде за Израел, а који су планирали да дигну у ваздух "осетљиви" центар одбрамбене индустрије у Исфахану.

Осудa "неодговорних" изјава Подољака

Ирански дипломата је такође осудио изјаве помоћника председника Украјине Владимира Зеленског, Михаила Подољака, који је напад довео у везу са тврдњама Кијева да Иран наводно пружа помоћ Русији у сукобу са Украјином.

"Ратна логика је неумољива и убилачка. Строго наплаћује рачуне творцима и саучесницима", написао је Подољак и додао да је Украјина "упозорила" Иран.

Иравани је поновио да Иран није умешан у сукоб и рекао да су све изјаве које одобравају нападе на иранску инфраструктуру "неодговорне".

image
VV inauguration
banner