Свет

Пентагон: "Кинески шпијунски балон" прелеће преко САД; Кина: Само смирено

Сумњиви балон примећен уочи посете државног секретара Ентонија Блинкена Пекингу
Пентагон: "Кинески шпијунски балон" прелеће преко САД; Кина: Само смирено© Tanjug/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP

Пентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати.

Борбени авиони су мобилисани, али су војни лидери саветовали председника Џозефа Бајдена да не обара балон из страха да би крхотине могле да представљају претњу по безбедност, рекли су Ројтерсу амерички званичници и додали да је Бајден прихватио тај савет.

Балон, за који високи званичници тврде да припада Кини, први пут је примећен у среду.

Портпарол Пентагона, бригадирни генерал Патрик Рајдер рекао је да је америчка влада "открила и прати балон за надзор на великој висини који се тренутно налази изнад континенталног дела Сједињених Држава."

Последњи пут је потврђено да је балон примећен на небу изнад Билингса у Монтани, али његова тренутна локација није откривена.

На састанку у среду којим је командовао министар одбране Лојд Остин, највиши војни званичници разговарали су о томе како да реагују на балон и обавестили Белу кућу о његовој локацији, уверавајући их да не представља претњу по летелице због велике висине на којој лети.

"Тренутно процењујемо да овај балон има ограничену адитивну вредност из перспективе прикупљања обавештајних података изнад онога што НРК може да уради другим средствима", рекао је високи званичник одбране на брифингу за новинаре. "Ипак, предузимамо све неопходне кораке да заштитимо од прикупљања осетљивих информација страних обавештајних служби", додао је он.

Министарство одбране је саопштило да је уверено да балон припада Кини, а амерички званичници су у комуникацији са Пекингом јер све опције остају на столу у погледу наредних корака.

Инцидент се догодио неколико дана уочи планираног путовања америчког државног секретара Ентонија Блинкена у Пекинг, прве посете на тако високом нивоу Кини од 2020.

Кина: Само смирено

Портпаролка министарства спољних послова Кине Мао Нинг саопштила је данас да Пекинг прати извештаје и писање медија о наводном кинеском шпијунском балону који је примећен у ваздушном простору САД и позвала на смиреност.

"Кина је одговорна земља и увек се стриктно придржавала међународних закона, а Пекинг нема намеру да нарушава територију и ваздушни простор било које суверене земље. Што се тиче балона, као што сам управо поменула, разматрамо и проверавамо ситуацију и надамо се да ће обе стране моћи заједно да се носе са тим мирно и пажљиво", рекла је Мао на редовној конференцији за медије, преноси АП.

Мао је додала да политичари и јавност треба да се уздрже од прераних закључака.
Како је рекла, нема информације о томе да ли ће планирана посета америчког државног секретара Ентонија Блинкена Пекингу бити одложена.

Блинкен би требало да борави у Кини 5. и 6. фебруара како би са кинеским званичницима разговарао о рату у Украјини .

Блинкен долази у Кину усред захлађења односа Пекинга и Вашингтона око трговине, Тајвана, људских права и територијалних претензија Кине у Јужном кинеском мору.

image