Свет

Америка шаље Украјини и "Боингове" бомбе

Мале прецизне бомбе постављене на постојеће ракете претварају се у хибридно оружје дугог домета – отприлике дупло већег од ракета које се тренутно испаљују из ХИМАРС-а
Америка шаље Украјини и "Боингове" бомбеwww.globallookpress.com © Georg Wendt

У пакету најновијег наоружања које ће Сједињене Државе испоручити Украјини налазиће се мале, прецизне, релативно јефтине и широко распрострањене бомбе компаније "Боинг".

Поменуте бомбе малог пречника које се наводе уз помоћ Џи-Пи-Еса монтирају се на ракете које украјинска војска већ користи, чинећи тако ново хибридно оружје дугог домета за које се очекује да ће омогућити Украјинцима да ударе далеко иза руских линија на фронту.

По сазнањима "Блумберга", за прве испоруке биће потребно око девет месеци, а одлуку о томе Бела кућа и Пентагон требало би да објаве данас, 3. фебруара 2023.

Ракете опремљене "Боинговом" бомбом тестиране су трипут од 2015. у партнерству са шведском компанијом "Сааб". Током вежби ракета је прелетела више од 130 километара и погодила мету у пречнику од 102 цм од задатог циља путем Џи-Пи-Еса. То је отприлике дупло већи домет од ракета које се тренутно испаљују из лансера ХИМАРС. 

Америчко ваздухопловство је још 2006. године представило бомбу малог пречника вођену Џи-Пи-Есом и мало тежу од 110 кг. Ново оружје компанија "Боинг" и "Сааб" дизајнирано је тако да се након лансирања из јединице ХИМАРС бомба одвоји од ракете, у лету јој се отварају мала крила и она лети до циља одређеног Џи-Пи-Есом.

Прецизно навођене ракете опремљене "Боинговим" бомбама биће плаћене средствима Иницијативе за помоћ безбедности Украјине (УСАИ), програма Министарства одбране САД за повећање капацитета украјинских снага против Русије који (за сада) обухвата 1,75 милијарди долара, док би "Боингове" бомбе коштале до 200 милиона долара.

Очекује се да ће амерички званичници данас објавити и да ће из постојећих залиха Украјини послати противпешадијске мине "клејмор", 155 мм "ескалибур" метке са Џи-Пи-Есом, опрему за ракете за "патриот" системе, ракетне бацаче с рамена "Мк 153", као и зимске јакне, што ће коштати додатних 475 милиона долара.

image
VV inauguration
banner